İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-042

Erektör spina plan bloğunda enjeksiyon hızı duyusal blok seviyesini etkiler mi?

Arzu Karaveli, Ali Sait Kavaklı, Başak Özdemir, Tuğba Deniz, Barış Rafet Karakaş

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği


Giriş:
Teorik olarak periferik bloklar sırasında enjeksiyon hızını optimize etmenin lokal anesteziğin (LA) hedeflenen sinirlere yayılımını arttırabileceği varsayılsa da fasyal plan sinir bloklarında enjeksiyon hızının blok karakteristikleri üzerine etkileri henüz araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı tek seviyeden, tek doz ve farklı enjeksiyon hızlarında uygulanan erektör spina plan (ESP) bloğunun duyusal blok seviyesini etkileyeceği hipotezini test etmektir.

Gereç ve Yöntem:
Çalışmanın etik kurul onayı alınmış, ilk hasta çalışmaya alınmadan önce clinicaltrials.gov’da tescillenmiştir (NCT04895072). Elektif meme kanseri cerrahisi geçirecek hastalar, postoperatif analjezi amacıyla T4 seviyesinden uygulanan ESP bloğunda kullanılan 20 ml %0.375 bupivakainin enjeksiyon hızına göre randomize olarak iki gruba ayrıldı: standart hızda enjeksiyon yapılan (Grup S) ve yavaş hızda enjeksiyon yapılan grup (Grup Y). Duyusal blok seviyesi, blok uygulamasını takiben 15. dk'da, 6. ve 12. saatlerde pin-prick ve soğuk-sıcak testiyle değerlendirildi. Çalışmanın primer sonlanım noktası farklı enjeksiyon hızları sonrası duyusal blok seviyeleri arasındaki farktı. Sekonder sonlanım noktaları segment başına düşen LA miktarı, intraoperatif opioid tüketimi, postoperatif ağrı skorları, postoperatif analjezik tüketimi, blok ile ilişkili komplikasyonlar, cerrah ve hasta memnuniyetleriydi.

Bulgular:
Çalışmaya toplam 60 hasta dahil edildi. Duyusal blok seviyesi tüm zaman noktalarında Grup Y’de istatistiksel olarak daha fazlaydı(p=0.0001). Grup Y’de segment başına düşen LA miktarı tüm zamanlarda anlamlı olarak daha düşüktü(p=0.0001). İntraoperatif fentanil tüketimi her iki grupta benzerdi (medyan(IQR[range]):100(100-150[100-200]) µg ve 100(100-150[100-200]) µg, sırasıyla, p=0.152). Postoperatif tramadol tüketimi açısından anlamlı fark saptanmadı (0(0-30[0-80])mg ve 5(0-32.5[0-90])mg, sırasıyla, p=0.987). Postoperatif Numerik Derecelendirme Skala (NRS) skorlarında gruplar arasında tüm zamanlarda farklılık yoktu(p>0.05). Blok ve/veya cerrahi ilişkili komplikasyon gözlemlenmedi. Hasta ve cerrah memnuniyet skorları her iki grupta benzer olarak tespit edildi(p>0.05).

Tartışma ve Sonuç:
Çalışmamız, ESP blok sırasında lokal anesteziğin yavaş hızda enjekte edilmesinin daha fazla duyusal blok seviyesiyle sonuçlandığını göstermektedir. Yavaş enjeksiyon hızında segment başına düşen LA miktarı daha az olsa da, bu postoperatif analjezi kalitesini etkilememekte ve standart enjeksiyon hızı uygulamalarına benzer olarak etkin bir postoperatif analjezi, hasta ve cerrah memnuniyeti sağlamaktadır.