İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-017

Majör Abdominal Cerrahi Sonrası Ağrı Tedavisinde TAPA Blokla Konvansiyonel Yöntemlerin Postoperatif Opiyoid Tüketimi ve Bilişsel Fonksiyonlar Üzerine Etkisi TKİSİ

Güldeniz Argun, Nazan Has Selmi, Ekin Güran Aytuğ, Eda Caferoğlu, Süheyla Ünver

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji EAH


Giriş:
Bu çalışmanın primer amacı; majör abdominal cerrahilerde postoperatif ağrının önlenmesinde ve opiyoid tüketiminin azaltılmasında, TAPA (Thoracoabdominal nerve blok perichondral approach) bloğun, konvansiyonel yöntemlere göre etkinliğinin araştırılmasıdır. İkincil amacı, opiyoid tüketiminin azaltılmasının, postoperatif derlenme ve bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisinin incelenmesidir.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı ve Clinical Trial başvurusundan sonra, Nisan 2021’den itibaren majör abdominal cerrahi geçirecek, 18 yaş üstü, ASA II, III hastalar çalışmaya dahil edildi. Öngörülen hasta sayısına (90) ulaşınca çalışma sonlandırıldı.Hastaların preoperatif demografik verileri ve kognitif fonksiyonları mini mental test (1) ile değerlendirilip kaydedildi. Tüm hastalara standart anestezi yöntemleri uygulandı. Ekstübasyondan önce anestezi uzmanının tercihine göre hastalara ultrasonografi eşliğinde TAPA (2) uygulandı. TAPA blok tercih edilmemiş hastalara postoperatif ağrı tedavisi için konvansiyonel yöntemler (intravenöz morfin) uygulandı.TAPA, 9.-10. kot hizasında, kondriumun üst yüzeyiyle oblikus eksternus arasına 20 ml, kondriumun alt yüzeyiyle transversus abdominis arasına 20 ml LA verilerek uygulandı.Bütün hastalara postoperatif ağrı tedavisi, intravenöz PCA (hasta kontrollü analjezi) ile morfin verilerek yapıldı. Hastaların derlenme zamanları (modifiye Aldrete Skoru 10) kaydedildi. Postoperatif ağrı değerlendirilmesi VAS (Visual Analog Scala) ile ilk 1., 2., 6. 12. ve 24.saatlerde yapıldı. PCA’ dan postoperatif ilk 24 saatteki morfin tüketimleri hesaplandı.Standartize mini mental test preoperatif, ekstübasyondan sonra yoğun bakım ünitesinde derlenme tamamlandıktan sonra ve postoperatif 1. ve 3. günlerde uygulandı.

Bulgular:
Her iki grubun demografik verileri, operasyon süreleri benzerdi. TAPA grubundaki hastaların total opiyoid tüketimi, derlenme süreleri, postoperatif 1., 2., 6., 12. ve 24. saatlereki VAS değeri ortalamaları IV opiyoid grubuna göre anlamlı kısa bulunmuştur. Her iki grupta hastaların postoperatif hemen, 1. gün ve 3. günlerdeki kognitif fonksiyonlarında preoperatif değerlere göre bir değişiklik izlenmedi.

Tartışma ve Sonuç:
Majör abdominal cerrahi sonrası, opiyoid tüketimini azalttığı, erken derlenmeye olanak sağladığı ve etkin bir postoperatif ağrı yönetimi sağladığı için TAPA Blok, konvansiyonel yöntemlere tercih edilebilir.