İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-097

KAUDAL EPİDURAL BLOK ANESTEZİSİ ALTINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN PEDİATRİK CERRAHİ VAKALARINDA, BLOK BAŞARISININ PERFÜZYON İNDEKS ÖLÇÜMÜ İLE KORELASYONUNUN İNCELENMESİ

Çiğdem DEMİRCİ, Mehmet DURAN, Hamza NAKIR, Mevlüt DOĞUKAN, Mehmet TEPE, Öznur ULUDAĞ

Adıyaman Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi


Giriş:
Rejyonel anestezi tekniklerinden biri olan Kaudal Epidural Blok (KEB) pediatrik hasta grubunda karın alt bölgesi ve alt ekstremite cerrahilerinde önemli bir bölgesel anestezi tekniğidir(1). Çocuklarda rejyonel anestezi etkinliğinin değerlendirilmesi zordur (2,3). Son zamanlarda, blok başarısını göstermek için vazomotor tonusu yansıtan perfüzyon index (Pİ) değeri kullanılmaktadır (4). Bizde çalışmamızda genel anestezi (GA) altında KEB yapılan pediatrik cerrahi vakalarında blok başarısının Pİ değeri ile korelasyonunu incelemeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı, aile onamı alınan sünnet, ingüinal herni, hipospadias ve inmemiş testis operasyonu olacak 0-6 yaş, ASA1 58 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastalara 0,01-0,05 mg/kg dormicum ve 3mg/kg propofol ile GA indüksiyonu yapıldı. Sol lateral dekübit pozisyonunda 23 veya 25 G kaudal iğne ile % 0,25 bupivakain 1 ml/kg doz ile KEB yapıldıktan sonra supin pozisyona getirilerek LMA takıldı. Anestezi idamesi 0.8-1 MAC sevofluran ile sağlandı. Hastalarda 0,1,5,7,10,15 ve 20. Dklarda periferik oksijen satürasyonu (SpO2), kalp atım hızı (KAH), noninvaziv ortalama arter basıncı (OAB), sol ayak 1.parmağa prop takılarak ölçülen Pİ değerleri kaydedildi. Başlangıç değerine göre Pİ en az %100 artması, OAB ve KAH da %15 azalma başarılı KEB göstergesi olarak kabul edildi (5).

Bulgular:
Hastaların %94.8’sinde 20 dk sonunda Pİ değeri artmıştır. %5.2’sinde değişim olmamıştır. Bu hastalarda KAH ve OAB değerlerinde de anlamlı değişme yoktu. KEB başarısını Pİ artışının OAB ve değerlerindeki düşüş ile kıyaslanması amacıyla istatistiksel veriler değerlendirilirken Pİ değerinde artış gözlenen hastalara ait sonuçlar alındı. KEB sonrası 20dk izlem sonunda 7.dk da hastaların tamamında Pİ değerinde en az %100 lük artış olmuştur. OAB da beklenen %15 azalma hastaların %14,5’inde, nabız değerlerinde beklenen %15 azalma hastaların %45,6’sında gözlenmiştir.

Tartışma ve Sonuç:
Bu çalışmamızda KEB başarısını değerlendirmek için Pİ değerinin diğer parametrelere göre daha erken, duyarlı ve objektif sonuçlar verdiğini, kolay kullanılabilir, değerli bir parametre olduğunu düşünmekteyiz. Avantajları cerrahiye daha hızlı başlanması, böylece anestezik ajanlara maruziyetin azaltılması ve blok başarısızlığını farkederek anestezi yönetiminin daha erken değiştirilmesi sayılabilir.