İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-112

Ameliyathane Odasındaki Gürültünün Farklı Branş Hekimleri Tarafından Değerlendirilmesi

Yasemin Akçaalan, Ezgi Erkılıç, Yusuf Furkan Güneş, Levent Öztürk, Tülin Gümüş, Orhan Kanbak

Ankara Şehir Hastanesi


Giriş:
Son yıllarda gürültü kirliliği her alanda olduğu gibi ameliyathanelerde de artmaya başlamıştır. Gürültü kirliliğinin esas olarak personelle ilgili davranışlardan ve cerrahi ekipmanlardan kaynaklandığı yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Ameliyathane ekip üyeleri üzerindeki potansiyel olumsuz sağlık etkilerinin yanı sıra yüksek gürültü seviyeleri stresi arttırıp iletişim ve performansı azaltabilir. Biz bu çalışmada, anestezist ve farklı cerrahi branş hekimleri için ameliyathanede oluşan gürültünün kaynaklarını araştırmayı ve müziğin bu alandaki yerini tespit etmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Hastanemizde çalışan farklı cerrahi branş hekimlerine ve anestezistlere gönüllülük esasına dayanarak anket formunda hazırlanan sorular soruldu, gürültü kavramına yaklaşımları değerlendirildi. Çalışma tanımlayıcı araştırma olarak planlandı.

Bulgular:
Toplamda gürültü kaynaklarından en yüksek derecede etkilenme, sırası ile aspiratör (%74.3), sohbetler (%55.4), monitör sesleri (%54.8), alarmlar (%48.6), cerrahi materyaller (%25.9) ve müzik (%23.8) olarak tespit edildi. Gürültünün hekimleri en çok (%61,9) konsantrasyonu azaltması yönünde etkilediği bulundu. Anestezistler diğer cerrahi branş hekimleri ile karşılaştırıldığında %37.2 lik oranla müzik sesinden en çok rahatsız olan grup olarak tespit edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Ameliyathanede tüm gürültü ve dikkat dağıtıcı kaynakların ortadan kaldırılması gerçekçi değildir. Bununla birlikte gerekli önlemlerle minimalize edilmesi sağlanabilir. Genel sessizlik kurallarının uzun ameliyatlar sırasında gürültüyü azaltmada başarılı olması pek olası değildir. Müzik ise hala kişisel bir tercih meselesidir. Ameliyat odasında müziğin olup olmamasına karar verdirtebilen kontrollü çalışmalar maalesef yeterli değildir. Bundan dolayı genel bir tavsiye verilemez. Biz çalışmamızın sonucunda müziğin bir yandan performans üzerinde faydalı etkileri olabileceğini, diğer yandan potansiyel bir dikkat dağıtıcı olabileceğini ve muhtemelen iletişimi engelleyebileceğini düşünmekteyiz.