İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-074

Mds Hastasında İntramusküler Enjeksiyon Sonrası Nekrozitan Fasiit : Olgu Sunumu

, Umut Adıgüzel, Serap Adana Kavlak, Osman Ekinci

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Giriş:
AMAÇ : Sol bacak ağrısıyla acil servise başvurup takiplerinde bacakta renk değişikliği, arteriel iskemi bulguları, krepitasyon olması üzerine Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilip, acil operasyona alınan hastanın kliniğinin gözden geçirilmesi ve ayırıcı tanısının tartışılması amaçlanmıştır.

Olgu:
MDS tanılı hasta intramusküler enjeksiyon sonrası sol kalçada başlayan ve bacağa yayılan ağrı ve güçsüzlükle acil servise başvuruyor. Ayırıcı tanıda enjeksiyona bağlı nörolojik defisit düşünülüp nörolojiye danışılıyor. Nöropati ekarte ediliyor. Akrosiyanoz, bacakta krepitasyon alınması ve ekimotik alanlar nedeniyle damarsal patoloji düşünülüp tetkik ve tedavi amaçlı hasta Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendiriliyor. BT anjiografide popliteal seviyeden itibaren akım olmaması nedenli femoral ve popliteal embolektomiye ek olarak fasyotomi planlanarak ortopediyle birlikte acil operasyona alınıyor. Perop dönemde hipotansif seyretmesi , çoklu inotrop ve vazopressör destek ihtiyacı nedenli YBÜ takibine alınıyor. Hastaya aynı gün ilerleyen iskemi ve dolaşım bozukluğu nedenli ortopedi tarafından dizüstü amputasyon planlanıyor. YBÜ takiplerinde sol ayakta başlayan iskemisi sol perineal ve sol karın bölgesi alt kadrana doğru ilerliyor. Amputasyondan 3 gün sonra genel cerrahi ve ortopedi tarafından ortak operasyon planlanarak laparoskopik eksplorasyon sonrası kalça dezartikülasyonu yapılıyor. Sonraki gün hasta septik şok nedenli kaybediliyor.

Tartışma ve Sonuç:
Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonları klinik olarak fulminan doku yıkımı, sistemik toksisite belirtileri ve yüksek mortalite ile karakterizedir. Doğru tanı ve uygun tedavi, erken cerrahi müdahale ve antibiyotik tedavisini içermelidir. Risk faktörleri ; büyük penetran travma veya künt travma, cilt bütünlüğünde bozulma (enjeksiyon ilaç kullanımı), ameliyatlar, immünosupresyon, obezite, alkolizmdir. Nekrotizan enfeksiyon tanısını koymanın tek yolu cerrahi keşiftir. Muayenedeki bulgular arasında fasyanın şiş ve donuk gri görünümü, açık pürülan olmayan ince eksüda ve künt diseksiyonla doku düzlemlerinin kolayca ayrılması yer alır . Bir nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu tanısından şüphelenildiğinde (klinikte hızlı bozulma, nekroz, bül veya krepitasyon), cerrahi eksplorasyonun görünümüne bağlı olarak gerekli görüldüğü ölçüde debridman yapılması endikedir.