İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-006

Mediastinal Teratomu olan Fetüs için EXIT Prosedürü Uygulanması ve Anestezi Yönetimi – Olgu Sunumu

Deniz Kaya, Nedim Çekmen, Zeynep Ersoy, Ender Fakıoğlu

Başkent Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Prenatal tanı yöntemlerinin geliştirilmesi, doğumsal anomalilerin neden olduğu sorunlara karşı hazırlıklı olma imkanı sağlar. EXIT (Ex Utero Intrapartum Treatment) prosedürü, doğum sonrası dönemde fetüste ventilasyon ve oksijenasyon sorunlarına neden olabilecek doğumsal anomalilere müdahale edilmesini mümkün kılar. EXIT prosedürü, hava yolu obstrüksiyonu riski taşıyan bebeklerde uteroplasental dolaşımın devamını sağlarken havayolunun güvenceye alınmasını sağlayan bir prosedürdür. Olgumuzda antenatal mediastinal kitle görülen ve hidrops fetalis tanısı almış olan fetüsün C/S ile doğurtulması sırasında bilateral göğüs tüpü takılması ve entübasyon amacıyla EXIT prosedürü uygulanmasını ve bu sıradaki anestezi yönetimini literatür eşliğinde sunmayı amaçlıyoruz.

Olgu:
28 yaşında (gravida 1 parite 0) gebe hastamız uygun şartlarda hızlı seri indüksiyon ile entübe edildi. İşlem uterin relaksasyon gerektireceği için artmış kanama riski dolayısıyla gerekli kan hazırlığı yapıldı. Yeterli anestezi derinliği ve uterin gevşeme sağlanması için x2-2.5 MAC değerinden sevofluran uygulaması yapıldı. Yeterli uteroplasental dolaşımın sağlanması için ortalama arteriyal basıncın 60 mmhg ‘nin üzerinde tutulmasında özen gösterildi ve gerekli durumlarda iv efedrin uygulandı. Yenidoğan doğurtulduktan sonra umblikal kord klemplenmeden, bebeğe çocuk cerrahisi ekibi tarafından bilateral tüp torakostomi uygulandı ve bebek uygun şartlar altında entübe edildi. Yenidoğan, ilk değerlendirme ve gerekli uygulamalar yapıldıktan sonra yenidoğan yoğun bakıma transfer edildi. Umblikal kordun klemplenmesini takiben uterin kanamanın önlenmesi amacıyla oksitosin uygulandı. Perinatologlar tarafından yeterli uterus tonusu oluştuğu doğrulandı. Kan-kan ürünü replasmanı yapılmadı. İnsizyon kapatıldıktan sonra hasta uygun şartlar altında ekstübe edilerek servise çıkarıldı.

Tartışma ve Sonuç:
EXIT prosedüründe temel hedef anneyi ve fetüsü riske atmadan fötal girişimin yapıldığı süreç boyunca yeterli uteroplasental dolaşımın sağlanmasıdır. Bu nedenle anestezi uygulamasında standart C/S uygulamasından belirgin farklar mevcuttur. Standart C/S uygulaması sırasında uterin tonusu mümkün olduğu kadar korumak hedeflenirken, EXIT prosedürü uygulamasında uterusu gevşek halde tutmak; uterin kasılmaları engellemek, plasenta dekolmanı riskini en aza indirmek ve dolayısıyla işlemin sürdürülebilirliği için bir gerekliliktir.