İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-008

Pediatrik hastalarda üst ekstremite cerrahilerinde USG kılavuzluğunda supraklavikuler ve kostoklavikuler brakiyal pleksus bloklarının karşılaştırılması; Prospektif, randomize, çift kör çalışma.

Mehmet Güzel, Emre Sertaç Bingül, Emine Aysu Şalvız, Emre Şentürk, Mehmet Faruk Coşgun, Meltem Savran Karadeniz

Şanlıurfa Akçakale Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji


Giriş:
Çocuklarda midhumerus distali üst ekstremite cerrahilerinde postoperatif analjezi amacıyla uyguladığımız USG kılavuzluğunda supraklavikuler ve kostoklavikuler brakiyal pleksus bloklarını ideal görüntü elde etme ve total işlem süreleri, iğne manevra sayısı, zorluk derecesi, analjezik etkinlik, başta ipsilateral hemidiyafragma paralizisi olmak üzere komplikasyonlar, hasta/cerrah memnuniyetleri açısından karşılaştırmayı hedefledik.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı sonrası ebeveyn onamı alınmış 2-10 yaş 60 hasta çalışmaya dahil edildikten sonra hastalar supraklavikuler(SK) ve kostoklavikuler(KK) blok uygulanacak olmak üzere 2 gruba ayrıldı. İnsizyon öncesi ilgili blok 1 mg/kg dozda %0.25 bupivakain kullanılarak uygulandı. Blok sırasında ideal USG görüntüsü elde etme süresi, total blok uygulama süresi, iğne ucu ve gövdesi görüntüleme zorluk derecesi, hedefe ulaşmak veya LA dağılımı için iğne ek manevrası sayıları, anestezi/cerrahi süreleri kaydedildi. Uyanma odasında bloğun uygulandığı taraftan USG yardımıyla inspiratuar ve ekspiratuar diyafram kalınlıkları ölçülerek kalınlık fraksiyonları hesaplandı. Uyanma odasında başlamak üzere 0.-30.-60. dk, 2.-4.-6.-12.-18. ve 24.sa’lerde median, ulnar, radial ve muskulokütan sinirleri için sensörimotor blok seviyeleri, Wong-Baker ve FLACC skalası değerleri, ek analjezik ihtiyaçları, komplikasyonlar, hasta ve cerrah memnuniyeti kaydedildi.

Bulgular:
Çalışma 57 hasta ile tamamlandı. Gruplar arasında blok başarısı (duysal ve motor blok dereceleri ile FLACC ve Wong-Baker skorları), ideal USG görüntüsü elde etme süresi, iğne manevra sayıları açısından anlamlı fark olmamasına rağmen primer çıktımız olan total blok uygulama süresi KK grubunda anlamlı olarak daha kısaydı (70 sn (47,5-97), 115 sn (75-180), p<0.01). SK grubunda 12 hastada diyafram kalınlık fraksiyonuna göre (%20 cut-off değerinin altında) ipsilateral hemidiyafragma paralizisi saptanırken (%44), KK grubunda hiçbir hastada görülmedi. (p<0.001) Ayrıca SK grubunda inspiratuar diyafram kalınlıklarında anlamlı azalma (KK için 0.24 +/- 0.06, SK için 0.19 +/- 0.03 cm) mevcuttu. (p<0.01)

Tartışma ve Sonuç:
Pediatrik hastalarda kostoklavikuler brakial pleksus bloğunun uygulama kolaylığı, postoperatif etkinlik, hasta ve cerrah memnuniyetleri açısından önemli bir fark oluşturmadığı halde total uygulama süresinin kısalığı ve büyük oranda azalmış diyafram paralizisi insidansı ile üst ektremite cerrahilerinde iyi bir seçenek olduğunu düşünmekteyiz.