İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-011

COVID-19 Pandemisi Döneminde Yoğun Bakım Ünitesinde Takip ve Tedavisi Yapılan Kritik Obstetrik Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi: İki Yıllık Tersiyer Merkez Deneyimi

Kadir ARSLAN, Hale ÇETİN ARSLAN, Ayça Sultan ŞAHİN

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği


Giriş:
Obstetrik morbidite ve mortalite son zamanlarda azalsa da hala önemli bir sağlık problemidir. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisinin ilk 2 yılında tersiyer bir merkezin Yoğun bakım ünitesinde (Ybü) takip edilen kritik obstetrik hastaların değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem:
15.03.2020-15.03.2022 tarihleri arasında Ybü’de takip edilen obstetrik hastalar retrospektif değerlendirildi. Hastalar COVID-19 ve Non-COVID-19 olarak iki gruba ayrıldı. Gestasyonel hafta, endikasyonlar, komorbiditeler, Ybü ve mekanik ventilatörde (MV) kalma süreleri, kan transfüzyonları, renal replasman tedavisi (RRT), plazmaferez gereksinimleri, Ybü skorları ile mortaliteler analiz edildi.

Bulgular:
Çalışmaya 102 hasta (%3.6) dahil edildi. Hastaların %30.3’ü COVID-19 pozitifti. Hastaların 28 günlük mortaliteleri %6.8 idi. Kaybedilen hastaların %88.8’i COVID-19 pozitifti. Hastaların %26’sı COVID-19, %20’si eklampsi/preeklampsi ve %15’i postpartum kanama nedeniyle Ybü’ne interne edildi. COVID-19 grubundaki hastaların %19.3’ünde yeni başlangıçlı kardiyomyopatiler, %9.6’sında pnömotoraks izlendi, 1 hasta ECMO için sevk edildi. Non-COVID-19 grubuna kıyasla gestasyonel hafta anlamlı olarak düşük, Ybü ve Mv’de kalma süreleri, laktat düzeyleri, kan ve fibrinojen transfüzyonları, plazmaferez gereksimi, 28 ve 90 günlük mortaliteler anlamlı yüksekti. Kaybedilen hastalarda taburcu olanlara göre APACHE-2 skoru, Ybü ve Mv‘de kalma süreleri, RRT ve plazmaferez gereksinimleri anlamlı olarak yüksek saptandı.

Tartışma ve Sonuç:
Literatürde obstetrik hastalarda en sık yatış endikasyonları kanama ve gebeliğin hipertansif komplikasyonları olarak bildirilmiştir (1-5). Çalışmamızda en sık neden COVID-19 iken, eklampsi/preeklampsi ve kanamalar diğer en sık endikasyonlardı.Pandemi öncesi çalışmalarda %2.3-16 arasında obstetrik mortalite bildirilmiştir (6-8). Çalışmamızda 28 günlük mortalite COVID-19 negatif grupta %1.4 iken pozitif olanlarda %19.3 idi. Bu grupta mortalitenin, Ybü ve Mv’de kalış sürelerinin, kan ürünleri, plazmaferez gereksinimlerinin anlamlı olarak yüksek olmasının COVID-19’un pulmoner, kardiyak ve metabolik etkilerine bağlıyoruz. Literatürde APACHE-2 skorlamasının obstetrik mortaliteyi öngörmede faydalı olduğu bildirilse de karşt görüşler de mevcuttur (9-10). Çalışmamızda kaybedilen hastalarda APACHE-2 skorları anlamlı yüksek saptanmıştır. Obstetrik hastalarda ciddi mortalite ve morbidite nedeni olan, erken doğum nedeniyle yenidoğan sonuçlarını da etkileyebilen COVID-19 konusunda çok merkezli çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.