İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-044

Laparoskopik Kolesistektomi Yapılan Hastalarda Postoperatif Analjezi Yönetiminde Ultrason Eşliğinde Yapılan M-Tapa Blok Ve Eksternal Oblik Plan Bloğu Etkinliğinin Karşılaştırılması: Preliminar Çalışma

Selçuk Alver, Bahadır Çiftçi, Birzat Emre Gölboyu, Serkan Tulgar, Haci Ahmet Alici

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi


Giriş:
Modifiye Perikondral Yaklaşımlı Torakoabdominal Sinir (M-TAPA) bloğu torakoabdominal sinirlerin anterior ve lateral kutanöz dalları bloke ederek T4-T12/L1 seviyelerinde abdominal analjezi sağlar. 9.-10.kot seviyesinde kostokondral kıkırdağın hemen altına injeksiyon ile uygulanır. Eksternal oblik interkostal blok (EOIB) 6.-7. kot hizasında eksternal ve internal oblik kasların arasına lokal anestezi injeksiyonu ile yapılan bir bloktur. Bu blok T6-T10 seviyeleri arasında abdominal analjezi sağlar. Her iki blok da yeni bloklar olduğu için, literatürde etkinliklerini değerlendiren çalışma sayısı yok denecek kadar azdır. Her iki bloğu karşılaştıran çalışma ise bulunmamaktadır. Bu preliminar çalışmada laporoskopik kolesistektomi cerrahi sonrası postoperatif hasta derlenme skorları ve analjezi yönetimi için M-TAPA vs EOIB bloğu etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Bu çalışma için İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurul onayı alınmıştır (06/07/2022 tarihli 597 karar no.lu) (Clinical trial girişi: NCT05502159). Çalışmaya laporoskopik kolesistektomi cerrahisi yapılan 16 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı: Grup M ( M-Tapa blok) (n=8) ve Grup E (EOIB) (n=8). Grup M ve E deki hastalara ekstubasyondan önce supin pozisyonunda blok yapıldı (toplam 40 ml/20 ml her bir tarafa, %0,25 bupivakain.). Her iki gruptaki hastalara postoperatif intravenöz ibuprofen 400 mg 3x1 order edildi. Kurtarıcı analjezi için NRS > 4 olursa 0,5 mg/kg meperidin yapıldı. Hastaların postoperatif 1, 2, 4, 8, 16 ve 24 saatlerdeki opioid tüketimleri, komplikasyonlar ve NRS skorları kaydedildi (sekonder amaçlar). Postop 24. Saatte 15 soruluk hasta memnuniyeti değerlendirme anketi yapıldı (Quality of Recovery/QoR Türkçe versiyon) (Primer amaç).

Bulgular:
Gruplar arasında demografik veriler açısından farklılık yoktu. İstirahatteki 1.ve2.saatteki NRS skorları M-TAPA grubunda istatistiksel olarak daha düşüktü (p<0.05). Hareketli 1., 2., ve 4. saatteki NRS skorları M-TAPA grubunda istatistiksel olarak daha düşüktü (p<0.05). Meperidin ihtiyacı ve yan etkiler açısından farklılık yoktu. QoR-15 M-TAPA grubunda daha yüksekti.

Tartışma ve Sonuç:
Laporoskopik kolesistektomi cerrahisi yapılan hastalarda M-TAPA bloğu, EOIB a göre derlenme skorlarını artırmaktadır ve postoperatif analjezi yönetiminde daha etkin analjezi sağlamaktadır.