SPİNAL ANESTEZİ SONRASI PİRİFORMİS SENDROMU
FATİH UGÜN, KARDELEN SOBAY, ÖZLEM SAĞIR, AHMET KÖROĞLU
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Giriş: Spinal anestezi sonrası gelişen nörolojik komplikasyonlar endişe vericidir. Ancak bunlar her zaman spinal anesteziye bağlı olmayabilir(1). Sezaryen için spinal anestezi uyguladığımız ve postoperatif dönemde bel ve bacak ağrısı gelişen olguyu sunmayı amaçladık.
Olgu: Elektif sezaryen operasyonu planlanan 30y kadın olguya L4- L5’den 25G Quincke iğneyle tek girişimde spinal anestezi uygulandı. Parestezi alınmaksızın tek girişte işlem yapılan olgu postoperatif 3. günde sol kalçadan uyluk dış tarafına yayılan ağrı ve hissizlik, özellikle hareketle artan güçsüzlük ve bacakta üşüme hissi şikayeti ile polikliniğe başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde, sağ bacakta motor ve duyu normal, sol bacakta 3/5 kuvvet kaybı, solda L4- L5 duyu muayenesinde hafif azalma ve paravertebral hassasiyet mevcuttu. Girişim bölgesinde kızarıklık ve şişlik izlenmeyen, lomber MRG, hemogram ve biyokimya normal olan olguya nonsteroid antiinflamatuar ilaç, parasetamol ve bel egzersizleri önerildi. İki hafta sonra şikayetlerinin gerilemediğini belirten olgunun yapılan fizik muayenesinde sol kalçada dışa yayılan ağrı, hissizlik, sol bacakta üşüme hissinin devam ettiği sol alt ekstremitede L4-L5 seviyelerinde duyu kaybı, L4 paravertebral hassasiyet mevcuttu. Siyatik sinir sıkıştırma testinin pozitif olması nedeniyle piriformis sendromu düşünüldü. Yapılan EMG incelemesinde patoloji saptanmadı. Hastaya 40 mg metilprednizolon asetat ve 20 mg bupivakain ile piriformis kas enjeksiyonu yapıldı. Fizik tedavide piriformis gevşetme egzersizleri uygulanan olgunun 3. ve 6. ay takiplerinde duyu ve motor muayene olağan ve VAS 1 olarak değerlendirildi.
Tartışma ve Sonuç: Spinal anestezi sonrası kalça ve bacağa yayılan bel ağrısı genellikle yapılan girişime bağlanır(1). Bunun yanında spinal anestezi sonrası uzun süre oturma, dik pozisyonda ağırlık taşıma sakroiliak eklem düzeyinde siyatik sinire bası uygulayabilmekte sonuç olarak piriformis kasında irritasyon, inflamasyon ve spazm gelişebilmektedir(2). Bu nedenle, sezaryen sonrası gelişen bel ve bacak ağrısının spinal anestezi işlemi dışında piriformis sendromuna da bağlı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
|