İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-23

ÜST GASTROİNTESTİNAL SİSTEM ENDOSKOPİK GİRİŞİMLERİNDE SEDASYON UYGULAMASINDA PROPOFOL VE ETOMİDATIN BİS MONİTÖRİZASYONU İLE SEDASYON KALİTESİ VE DERLENME ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

B.KILIÇASLANDİVANLIOĞLU 1, Z.KAZAKBENGİSUN 1, G.CANBALOĞLUERKAN 1, F.TÜZÜNER 1


UFUK ÜNİVERSİTESİ 1

 

Üst GİS endoskopik girişimleri sedasyonsuz uygulanabilse de sedasyon eşliğinde daha konforlu gerçekleştirilmektedir. Antiemetik etkisi ve düşük yan etki profili ile propofol sık kullanılmaktadır. Sedasyonda kullanılan diğer ajan etomidattır. Etomidat kısa etki başlama süresi, hızlı derlenme, minimal hemodinamik değişiklik yapması nedeniyle anestezide güvenle kullanılmaktadır.

Sedasyonda hipnozun derinliğini belirlemede objektif yöntem olan BİS monitörizasyonu sıklıkla kullanılmaktadır. Çalışmada üst GİS endoskopik girişimlerinde bolus dozu takiben infüzyon şeklinde verilen propofol ve etomidatın BİS monitörizasyonu eşliğinde hemodinamik parametreler, sedasyon kalitesi ve derlenme üzerine etkileri karşılaştırıldı

 

Gastroenteroloji polikliniğine başvuran üst GİS endoskopisi yapılacak 18-65 yaş ASA I-II  60 hasta çalışmaya alındı. Noninvaziv kan basıncı, pulse oksimetri, EKG ve BİS monitörizasyonu yapılan hastalara dormicum 0.035mg/kg dozunda uygulandı. Propofol grubundaki hastalara 1-2mg/kg bolus ardından 50-150µg/kg infüzyon başlandı. Etomidat grubundaki hastalara da 0.1µg/kg bolus ardından 10µg/kg infüzyon başlandı. Her iki grupta BİS değerleri 65-80, Ramsey sedasyon skorları 2-3 olacak şekilde titrasyon sağlandı.

Hastaların kan basıncı, oksijen saturasyonu, kalp hızı, BİS değerleri, Ramsey sedasyon skorları ve enjeksiyon ağrısı, miyoklonus, hıçkırık kaydedildi. Aldrete skoru 8 ve üzerinde olanlar günübirlik gözlem odasında vital bulgu, bulantı, kusma ve ağrı açısından takip edildi.

İstatistiksel analiz SPSS for Windows version 15.0 programıyla anlamlılık sınırı p<0.05 olarak yapıldı.

 Propofol grubunda sistolik kan basıncında zaman içerisinde anlamlı bir düşüş kaydedilmiştir (p<0,001). Gruplar arasında 0. ve 1. dakikalarda bir fark bulunmazken 3.,5. ve 10. dakikalarda anlamlı fark kaydedilmiştir. Propofol grubunun kendi içerisindeki göstermiş olduğu diyastolik kan basıncı düşüşü istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Ortalama arter basınçlarında propofol grubunda zaman içi değişim anlamlı iken etomidat grubunda ise değişim anlamlı bulunmamıştır. Propofol grubunda zaman içerisinde anlamlı bir düşüş kaydedilmiştir. Her iki grupta bolus dozunu takiben BİS değerleri hedeflenen düzeylere ulaştı, gruplar arasında anlamlı farklılık olmadı. Derlenme süreleri etomidat grubunda anlamlı kısa bulundu.

 

Bu sonuçlar doğrultusunda, üst GİS endoskopik girişimlerinde bolus dozunu takiben infüzyon şeklinde verilen etomidatın, benzer BİS değerleri sağlayarak propofole göre daha stabil hemodinamik parametreler ve daha kısa derlenme süresiyle sedasyonda propofole alternatif olabileceği kanaatindeyiz.