ENDOLARENGEAL CERRAHIDE JET VENTILASYON TEKNIĞI UYGULAMALARIMIZ
D.ALTUN
1, AE.ÇAMCI
1, M.ORHANSUNGUR
1
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 1
Transoral endolarengeal cerrahi(ELC) sırasında cerrahi alanın rahat görülmesi ve girişimin kolaylaştırılması için küçük çaplı endotrakeal tüpler tercih edilmektedir. Ancak bu çaptaki tüplerin bile bazen görüntüyü engelleyerek cerrahiyi güçleştirdiği gözlenmektedir. Bu durumda jet ventilasyon(JV) tekniği daha uygun seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada ELC esnasında JV uygulamasındaki klinik deneyimlerimizin gösterilmesi amaçlanmıştır.
Etik kurul iznini takiben, genel anestezi altında ve JV tekniği eşliğinde ELC geçirecek 50 hasta gözlenmiştir. Bütün hastalara standart monitorizasyonu takiben anestezi indüksiyonu uygulanmış ve larengoskop aracılığıyla infraglottik JV kateteri yerleştirilmiştir. Gaz değişimi JV ile sağlanmış olup anestezi intravenöz teknikle idame ettirilmiştir. Hemodinami ve periferik oksijen saturasyonunun yanısıra ventilasyonun sağlandığı katetere adapte edilen Y-konnektör üzerinden jet ventilatörün ETCO2 analizörü ile ventilasyonun yeterliliği izlenmiş ve operasyon boyunca belirli aralıklarla kaydedilmiştir. Ayrıca uygulama sırasında oluşan hipoksi ve hiperkarbi gibi komplikasyonlar ile gaz değişiminin sürdürülemeyerek konvansiyonel solunuma geçme zorunluluğu kaydedilmiştir.
Kliniğimizde toplam 50 hastaya JV yapılmış olup uygulama 13 hastada lazer kordektomi (girişim süresi 49.62±7.49), 37 hastada ise polip eksizyonu/biopsi (girişim süresi 24.27±5.64) esnasında gerçekleştirilmiştir. Kordektomi grubunda 3 hastada arteryel desaturasyon bir hastada hiperkarbi gelişmiş, biri desaturasyon biri hiperkarbiyle seyreden iki olguda da kateter kinki gözlenmiştir. Diğer grupta ise iki hastada hipoksi saptanmıştır. Gaz değişiminin bozulduğu toplam beş hastanın dördünde ventilasyon ayarlarının revize edilmesiyle sorun çözülmeyince JV’a son verilip endotrakeal entübasyon ve konvansiyonel yapay solunuma geçilmiştir. İşlemin sonuna dek JV ile sürdürüldüğü hastalarda işlem sonunda kateter çekilerek hastalar maske ile solunum asistansı eşliğinde uyandırılmışlardır.
İnfraglottik yerleştirilen ince bir kateter vasıtasıyla uygulanabilen jet ventilasyon görüş alanını optimize ederek üst havayollarına girişimi kolaylaştıran bir yapay solunum tekniğidir. Tanıya ve tedaviye yönelik planlanan endolarengeal cerrahide bu avantajı özellikle öne çıkmaktadır. Gaz değişiminin hem izlenmesi hem ortaya çıkacak sorunların giderilmesi konvansiyonel ventilasyondan oldukça farklı olup bizim ilk deneyimlerimizden de görülebileceği gibi sürenin uzaması ile komplikasyonlar artmak eğilimindedir.
|