İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-607

AKROMEGALİSİ OLAN HASTADA BİLATERAL SUPERFİSYAL SERVİKAL PLEKSUS BLOĞU İLE TİROİDEKTOMİ

E.DUMAN 1, A.AKDOĞAN 1, A.ÖZTÜRK 1, Ş.KAYHAN 1


KTU TIP FAKÜLTESİ 1

GİRİŞ:

Günümüzde sıklıkla tiroidektomi ameliyatları genel anestezi altında yapılmaktadır. Fakat ciddi sistemik hastalıkları olan ve zor havayolu olabilecek hastalarda rejyonal teknikler tercih edilebilir. Biz bu olguda akromegalisi ve hipertansiyonu olan total tiroidektomi yapılacak hastada anestezi deneyimimizi sunmak istedik.

OLGU:

66 yaşında bayan hastanın preoperatif değerlendirilmesinde yaklaşık 20 yıldır tanı almış akromegalisi ve hipertansiyonu olduğu öğrenildi. Akromegali nedeniyle kaba yüz görünümü, özellikle alın, burun, dudaklar, dil ve çenede büyüme mevcuttu. Hastanın preoperatif hemogram, rutin biyokimya ve kanama profili normaldi. Bu hastada genel anestezinin riskli olduğu düşünülüp total tiroiektomi ameliyatının derin sedasyon altında bilateral süperfisyal servikal pleksus bloğu ile yapılması planlandı. Olası zor havayolu yönetimi için ekipman hazır bulunduruldu. Rutin monitorizasyonu takiben 0,07 mg/kg ıv midazolamla premedikasyon uygulanan hastada supin pozisyonda baş hafifçe ters tarafa çevrilerek temporal kemik mastoid çıkıntısı ve altıncı vertebra birleşimi yerinden sternokleidomastoid kasının posterior sınırının orta noktasından beş farklı yöne ışınsal olarak 10 ml %0,5 bupivakain ve 15 ml serum fizyolojik toplam 25 ml ile superfisyal servikal pleksusu bloğu uygulandı. Aynı işlem diğer tarafa da uygulandı. Pinprick testi ile duysal muayenesi yapıldı ve analjezi sağlanınca cerrahi başlatıldı. Cerrahi pozisyonun verdiği rahatsızlığı önlemek için  operasyondan 5 dk önce 1,5 mg/kg propofol infuzyonu başlandı.  Hastaya nazal kanulle 4 lt/dk oksijen verildi. Operasyon süresince ek lokal anestezik ihtiyacı olmadı. Ağrı ve solunumsal sıkıntı ile karşılaşılmadı. Ameliyatın 70. dakikasında tiroid dokusu çıkarıldı. Propofol infuzyonu cilt dikişine geçildiğinde kapatıldı. Operasyon bitiminde derlenme odasına alınan hastanın vital parametreleri stabil olarak servise gönderildi.

SONUÇ:

Akromegali büyüme hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı olarak ortaya çıkan ancak yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Akromegalide hem zor hava yolu olasılığı olması hem de hastanın ek hastalıklarının olabilmesi nedeniyle tiroid cerrahisinde genel anesteziden kaçınmak için sedasyon altında bilateral servikal pleksus bloğu   güvenli bir yöntem olarak tercih edilebilir.


Kaynaklar:

1) Kulkarni RS, Braverman LE, Patwardhan NA. Bilateral cervical plexus block for thyroidectomy and parathyroidectomy in healthy and high risk patients. J Endocrinol Invest 1996; 19: 714-8.

2) Zeki TEKGÜL, Mustafa GÖNÜLLÜ, Esen ŞİMŞEK, Sermin KARAARSLAN . Genel Anestezi Altında Uygulanan Tiroid Cerrahisinde Yüzeyel Servikal Blok Uygulamasının Postoperatif Tramadol İhtiyacı Üzerine Etkisinin Retrospektif Değerlendirilmesi. Turkiye Klinikleri J Med Sci 2012;32(2):394-8