ROKURONYUMUN TOF MONİTORİZASYONU İLE OTOMATİK VEYA MANUEL UYGULANMASI
G.ÖZTÜRK
1, G.TURAN
1, D.SUBASI
1, S.BATTAN
1, F.ORMANCI
1, A.ÖZDEMİR
1, O.EKİNCİ
1, A.ÖZGÜLTEKİN
1
HAYDARPAŞA NUMUNE EAH ANESTEZİYOLOJİ VE YOĞUN BAKIM KLİNİĞİ 1
Bu çalışmada orta süreli (90-180 dakika) batın cerrahisinde rokuronyumun TOF monitorizasyonlu infüzyon pompasıyla(TMIP) otomatik uygulanması ile, TOF monitorizasyonu eşliğinde manuel uygulamasını, uygulama kolaylığı ve ilaç etkileri açısından karşılaştırmayı amaçladık.
Hastane Etik Kurul onayı alınarak, ASA I-III, 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma öncesinde; TMIP’nda TOF cihazının ölçüm değerlerinin standart TOF cihaz ölçüm değerleri ile eşdeğerliği doğrulandı. Hastalara standart hemodinamik monitörizasyon ile Grup I’ deki hastalara (n=20); TMIP’nın (Veryark-CLMRIS-I, China), TOF monitörü, Grup II’ deki hastalara (n=20) TOF Guard (Organon Technica, The Netherlands) cihazı bağlandı. 18-20G kanül ile iki adet damar yolu açıldı. İndüksiyonda 2µg/kg Fentanil, 2.5mg/kg Propofol sonrasında her iki grupta TOF cihazı kalibre edildi. Rokuronyum 0,6 mg/kg; ayrı damar yolundan; Grup I’ de TOF monitorizasyonlu infüzyon pompası ile otomatik olarak, Grup II’ de manuel olarak uygulandı. Grup I’ de pompanın kendi TOF monitörü takip edildi, Grup II’ de TOF cihazı otomatik ölçüm yapacak şekilde ayarlandı. TOF değeri sıfıra ulaşınca hastalar entübe edildi. İdamede %50O2+N2O+sevofluran (MAC=1) kullanıldı. Grup I’ de TMIP verileri takip edilirken (TOF<2 hedef değer), Grup II’de; TOF değeri<2 olacak şekilde 0,15mg/kg’lık manuel doz rokuronyum uygulandı. Ameliyat bitimine 30 dakika kala rokuronyum uygulamaları durduruldu. Cerrahi bitiminde TOF 2 olduğunda 30µg/kg neostigmin ve 10µg/kg atropin uygulandı. Rokuronyum durdurulduktan TOF=2 oluncaya kadar geçen süre, ekstübasyon zamanı kaydedildi. Ekstübasyondaki TOF, ameliyat bitiminde TOF %90 olma zamanı kaydedildi. Total rokuronyum dozu her hasta için kaydedildi.
Gruplar arasında demografik özellikler, anestezi, cerrahi süresi, ekstübasyon zamanı, ekstübasyondaki TOF dağılımı, TOF % 90 olmada farklılık gözlenmedi. Grupların indüksiyondaki rokuronyum miktarı, TOF 2 olma zamanı farklılık göstermemiştir. Grup I’ de toplam rokuronyum miktarı anlamlı olarak yüksekti (Grup I: 100.2±36.1mg, grup II; 73.5±16.8 mg) (p=0,005).
TMIP kullanımı uygulayıcıya kolaylık sağlasa da; kullanılan kas gevşetici miktarının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Bu durumun kas gevşetici etkisinden derlenmede fark yaratmamış olmasıyla her iki yöntemin de; uygulayıcının tercihine göre kullanılabileceği görüşündeyiz.
|