İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-99

LAPAROSKOPIK CERRAHI SONRASI BULANTI, KUSMAYI ÖNLEMEDE DEKSAMETAZON VE ONDANSETRON ILE DEKSAMETAZON VE APREPITANT KOMBINASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

S.BILGEN 1, N.SANCAR 1, M.HALILOGLU 1, G.YILDIRIM 1, EC.KASPAR 1, O.KONER 1


YEDITEPE UNIVERSITESI 1

Postoperatif bulantı ve kusma(POBK) cerrahi sonrası sık karşılaşılan bir problemdir. Yüksek riskli hastalarda insidans %80’e kadar çıkabilir. Çalışmamızda laparoskopik cerrahi uygulanan hastalarda postoperatif bulantı ve kusmayı önlemede deksametazon ve ondansetron ile deksametazon ve aprepitant kombinasyonunu karşılaştırmayı amaçladık.

Yaşları 18-60 arasında, laparoskopik cerrahi uygulanacak, ASA I-II, 70 hasta çalışmaya alındı. Hastalar deksametazon ve ondansetron grubu (Grup DO) ve deksametazon ve aprepitant grubu (Grup DA) olmak üzere ikiye ayrıldı. Grup DA’ya anestezi indüksiyonundan 1-3 saat önce aprepitant, grup DO’ya plasebo verildi. Endotrakeal entübasyon sonrası tüm hastalara iv 8 mg  deksametazon uygulandı.  Anestezi idamesi sevofluran, hava- oksijen karışımı ve remifentanil infüzyonu ile sağlandı.. Opearsyonun son 30 dakikasında grup DO’ya 4mg ondansetron, grup DA’ya serum fizyolojik verildi. Analjezi iv tramadol (1.5mg/kg) ve tenoksikam (20mg) ile sağlandı. Postoperatif dönemde tramadol ile hazırlanan hasta kontrollü analjezi cihazı kullanıldı.

Postoperatif  derlenme odasında, 30, 60, 90, 120 dakika ve 24. saatte bulantı ve kusma değerlendirildi. Postopertatif  dönemde gerektiğinde 4mg ondansetron verilmesi planlandı.

Çalışma protokolüne uymadığı için üç hasta çalışma dışı bırakıldı, 67 hasta ile çalışma tamamlandı. Iki grup arasında demografik bulgular, cerrahi süre ve postoperatif opioid kullanımı açısından fark yoktu. Iki grupta postoperatif kusma insidansı [(ilk 2 saat; grup DO:%0, grup DA: %3 (p=0.49), 2-24 saat grup DO:%3, grup DA:%3 (p=1)] farklı değildi. 0, 30, 60, 90, 120. dakika ve 24. saatte yapılan değerlendirmede bulantı şiddetleri benzerdi (sırayla p=0,79, p=0.59, p=0.16, p=0.32, p=0.16, p=0.28). 

Proflaktik antiemetik tedavi POBK’da etkilidir, Deksametazon 8mg POBK,’yı azaltır. Ancak yüksek riskli hastalarda kombine antiemetik tedavi  gereklidir. Laparoskopik jinekolojik cerrahi veya laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda POBK’yı önlemek amacı ile verilen deksametazon ve ondansetron ile deksametazon ve aprepitant kombinasyonlarının karşılaştırıldığı çalışmamızda iki grup arasında bir fark bulunmamıştır.