İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-58

DENEYSEL İNTRA-ABDOMINAL BASINÇ ARTIŞINDA FARKLI İKI DOZDA DEXMEDETOMIDIN İNFÜZYONUNUN BÖBREK KORUYUCU ETKISININ ARAŞTIRILMASI

A.APAN 1, Ö.BOYBEYİ 2, F.YAMAN 3, Ü.KISA 4, M.BALCI 5, EA.KÖSE 6


GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A. D. 1
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ A. D. 2
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A. D. 3
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA A. D. 4
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PATOLOJİ A. D. 5
MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A. D. 6

 

İntraabdominal basınç artışı ağır travma ve yoğun bakım hastalarında karşılaştığımız sistemik etkileri olan bir durumdur. İntraabdominal basınç 12 mmHg’nın üzerinde ise ‘intraabdominal hipertansiyon’ (İAH) olarak tanımlanmaktadır. Yoğun bakım hastalarında ve laparoskopik cerrahi sırasında sıklıkla karşılaştığımız İAH; özellikle böbrekler, karaciğer, ince bağırsak gibi splanknik organlarda ve dokularda mikro ve makro sirkülasyonu azaltarak hipoksi-anoksiye neden olmaktadır. Amacımız karın içi basınç artışında farklı dozlardaki Dexmedetomidin infüzyonunun böbrekte oluşması beklenen iskemik hasara etkisini araştırmaktır. 

 

Yirmidört  Wistar-Albino erkek sıçan Kontrol (KG), sham (SG), düşük doz Dex- grubu (DDG) ve yüksek doz Dex- grubu (YDG) olarak 4 gruba ayrıldı. İntrakete bir tarafında basınç ölçer diğer ucunda hava insüflatörü olacak şekilde düzenek hazırlandı. Manometre ile basınç kontrolü sağlanarak karın içine hava insüflasyonu yapıldı. Karın içi basıncın 15 mmHg’da sabit kalması sağlanarak  60 dk beklendikten sonra ait oldukları gruba uygun olarak 30 dakika süreyle 1.5 ml/100 gr/saat serum fizyolojik, 0.5 mcg/kg/h deksmedetomidin  veya 1 mcg/kg/h deksmedetomidin  infüzyonu uygulandı. Basınç artışının 90. dakikasında deneklerin sol böbrekleri alındı. Denekler abdominal aortalarından kanatılarak sakrifiye edildi. Toplanan böbrek dokuları histopatolojik olarak iskemi bulguları yönünden ve biyokimyasal olarak oksidatif hasar bulguları yönünden değerlendirildi.

 

Gruplar arasında histopatolojik  bulgular ve NO, MDA değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. (sırasıyla; p= 0.520 ve p=0.313, p=0.125)  Histopatalojik farklı bulguların olmasıyla beraber  gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.(p>0.05)

 

İntraabdominal basınç artışı, yoğun bakımda ve laparoskopik cerrahilerde sıklıkla karşımıza çıkmakta olup renal kan akımını azalttığından renal iskemi-reperfüzyon hasarına neden olabilmektedir. Çalışma sonunda, kısa süreli intraabdominal basınç artışlarında güvenli doz aralığında uygulanan  deksmedetomidin infüzyonununun renal protektif etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.