PEDIYATRIK ADENOIDEKTOMI VE TONSILLEKTONI OPERASYONLARINDA NAZOFARENGEAL TRAMADOL UYGULAMASININ SEVOFLURAN AJITASYONUNA ETKILERI
G.AYDIN
1, A.APAN
1, Ü.BÜYÜKKOÇAK
1, EA.KÖSE
1, G.ÖZ
1
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Tonsillektomi operasyonlarında operasyon sahasına infitre edilen tramadolün postoperatif analjezik etkinliği gösterilmiştir (1). Bu çalışmada adenoidektomi, tonsillektomi/tüp operasyonu yapılan pediyatrik olgularda tramadolün nazofaengeal uygulamasının sevofluran ajitasyonuna olan etkileri araştırıldı
Etik kurul onayı ile adenoidektomi, tonsillektomi ve/veya tüp uygulaması planlanan ASA I sınıfı 90 pediyatrik hasta çalışmaya alındı. Anestezi indüksiyonu için 2-2.5 mg/kg propofol ve 0.6 mg/kg roküronyum bromid kullanıldı. Sevofluran %2-2.5 ve N2O-O2 karışımı (Ins O2: %35) idame için verildi. Hastalar üç gruba ayrılarak stilesi olmayan 20 G intrakete eklenen insulin enjektörü ile oral kaviteden nazofarenkse ilerlenerek I. Gruba serum fizyolojik (n=30), II. Gruba adenoidektomiden 10 dakika once (n=30) ve III. Gruba kanama kontrolünden sonra (n=30), 1 mg/kg tramadol uygulandı. Uyanma odasında hastaların postoperative ağrı, ajitasyon ve modifiye Aldrete skorları değerlendirildi.
Kontrol grubu preemptif ve postoperatif tramadol uygulanan gruplar karşılaştırıldığında 10, 20, 30, 45 ve 60. dakika ajitasyon skorlarında anlamlı artış ve 0, 10 ve 20. dakika modifiye Aldrete skorları anlamlı azalma saptandı. Kontrol grubu başlangıç ajitasyon skoru diğerlerine göre anlamlı olarak düşüktü.
Adenoidektomi bölgesine preemptif veya postoperatif tramadol damla uygulaması sevofluran ile oluşan ajitasyonu azaltmaktadır. Uygulamalar arasında fark bulunmamıştır. Uygulamanın basit ve non-invazif olması nedeni ile avantaj sağladığı düşünülmektedir.
|