İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-24

ANESTEZİ CİHAZININ DEZENFEKSİYONUNDA ACTOSEPT® İLE BACOBAN®’IN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

S.AKGÜL 1, A.TAŞDÖĞEN 1, C.ERGON 1, E.ADIYAMAN 1, Z.ELAR 1


DEÜTF 1

Ameliyathanelerde kullanılan cihazların hastane enfeksiyonu kaynağı olup olmadığı ve dezenfeksiyonları konusunda bir çok çalışma olmasına rağmen anestezi cihazları yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı: prospektif klinik bir çalışma ile anestezi cihazlarındaki kontaminasyonu saptamak, iki dezenfektanın (Actosept, Bacoban) etkinliğini karşılaştırarak ameliyathanelerin daha güvenli hale getirilmesine katkıda bulunmaktır.

           On iki ameliyat salonundaki anestezi cihazları; Hastane (Grup H)(n=6) ve Bacoban grubu (Grup B)(n=6) olmak üzere ikiye ayrıldı. Gruplar ve uygulanan dezenfeksiyon işlemleri hakkında anestezistlere bilgi verilmedi. Her iki gruptaki anestezi cihazları sabah saat 0700’de Actosept ile dezenfekte edildikten sonra 07.30’da anestezi cihazının 5 ayrı bölgesinden (solutma balonu, vaporizatör, flowmetre, APL valvi, aspiratörün açma-kapama düğmesi)  sürüntüler alındı.  Grup H’de  “Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi”nin önerileri doğrultusunda anestezi cihazlarının dezenfeksiyonu  her sabah  Actosept’le sürdürüldü. Grup B’de 1.gün sabah sürüntü alındıktan sonra anestezi cihazları Bacoban püskürtülerek dezenfekte edildi. 15 gün boyunca başka bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmadı.  Her iki grupta 1. gün ameliyatlar başlamadan önce, 1., 5., 10. ve 15. günlerde saat 17.00’de  olmak üzere toplam 150 sürüntü alındı. Alınan sürüntüler grupları bilmeyen bir mikrobiyolog tarafından kültüre alınarak işlemlendi. Elde edilen sonuçlar SPSS 15.0 programına yüklendi. İstatistiksel analizde, Pearson Chi-Square, Fisher’s Exact Test, McNemar testleri kullanıldı. p<0.05 değeri anlamlı kabul edildi.

15 günlük çalışma sürecinde, Grup H’de (%0-%66,6), Grup B’ye (%0-53.3) göre daha fazla üreme saptandı (p>0.05). Sadece birinci günün sonunda iki grup arasındaki fark (Grup B’de (%16.6), Grup H’de (%40) istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.045). Her iki grupta bölgeler içinde en fazla üremenin solutma balonlarında olduğu tespit edildi (p<0.05). En fazla üreyen mikroorganizmanın koagulaz negatif stafilakok olduğu görüldü.

Sonuç olarak; Klinik ortamda anestezi cihazlarının yüksek oranda mikroorganizma ile kontamine olduğu, dezenfeksiyonda Actosept ve Bacoban’ın yetersiz kaldığı tespit edildi.

Anestezi ekipmanlarındaki kontaminasyonun yok edilebilmesi veya en aza indirilebilmesi amacıyla multidisipliner çalışmalara ve daha ileri araştırmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.