PROPOFOL-ALFENTANİL VE PROPOFOL-KETAMİN İLE UYGULANAN TOTAL İNTRAVENÖZ ANESTEZİNİN GÜNÜBİRLİK CERRAHİDE DERLENME ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ö.KAYA
1, Z.ETİ
1, T.UMUROĞLU
1, P.DİNÇER
1
MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1
Çalışmamızın amacı; transvajinal oosit toplanacak hastalarda propofol-alfentanil ve propofol-ketamin ile uygulanan TIVA’nin etkinlik, yan etkiler, derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır.
Fakülte Etik Kurul ve hastaların yazılı onayı alındıktan sonra 20-45 yaş arası, tranvajinal oosit toplanması girişimi geçirecek 60 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı (n=30). İndüksiyonda 1. gruba propofol 1,5 mg/kg+alfentanil 10 µg/kg iv, 2. gruba propofol 1,5 mg/kg+ketamin 0.75 mg/kg iv uygulandıktan sonra, 4 numara laringeal maske takılarak %50 oksijen içinde hava ile asiste ventilasyon uygulandı. Gerektiğinde 1mg/kg iv propofol tekrarlandı. İndüksiyondan önce ve anestezi sırasında 5 dakikada bir kalp atım hızı (KAH), ortalama arteryal kan basıncı (OAB), periferik oksijen satürasyonu (SpO2), tidal sonu karbondioksit basıncı (ETCO2), total propofol dozu, sözlü uyarana yanıt ve oryantasyon zamanı, yan etkiler, postoperatif analjezik gereksinimi, servise alınma, taburculuk süresi, oosit sayısı, fertilizasyon ve gebelik oranları kaydedildi. Elde edilen veriler Mc-Neamar X2 testi, students’ t test, iki-yönlü ANOVA, Newman-Keuls testi ile karşılaştırıldı (p<0.05).
Her iki grupta ilk 15 dk OAB ve KAH değerleri preoperatif değerlerine göre anlamlı düşük saptandı (p<0.001). Alfentanil grubundaki düşüş ketamin grubuna göre belirgin fazla bulundu (p<0.01). İki grup arasında total propofol dozu, ilk analjezik gereksinim zamanı açısından farklılık izlenmedi. Ketamin grubunda; alfentanil grubuna göre analjezik gereksinimi yüksek (p>0.05), uyanma (p<0,01), servise alınma (p<0,005), taburculuk (p<0,05) süreleri uzun bulundu. Toplanan oosit sayısı, embriyo sayısı, gebelik durumu açısından farklılık saptanmadı (p>0.05).
Transvajinal oosit toplanması girişimlerinde ketaminin propofol ile birlikte kullanılması; peroperatif daha az hemodinamik depresyon oluşturmasına karşın servise alınma ve taburculuk sürelerinde uzamaya neden olduğu için propofol-alfentanil kombinasyonunun tercih edilebileceği kanısına varılmıştır
|