İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-66

PROPOFOL-ALFENTANİL, PROPOFOL-REMİFENTANİL, PROPOFOL-SEVOFLURAN KOMBİNASYONLARININ LARİNGEAL MASKE YERLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

M.TALAY 1, P.DİNÇER 1, T.UMUROĞLU 1, Z.ETİ 1, FY.GÖĞÜŞ 1


MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1

Çalışmamızın amacı; propofol ile uygulanan alfentanil, remifentanil ve sevofluranın laringeal maske (LMA) yerleştirilmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır.

Fakülte Etik Kurul ve hastaların yazılı onayı alındıktan sonra, elektif minör cerrahi geçirecek, 18-70 yaş arasında, 60 hasta randomize olarak üç gruba ayrıldı (n=20). Tüm hastalarda anestezi indüksiyonu için 2.5 mg/kg iv propofol ile birlikte 1. Gruba (Grup PA) 10 µg/kg iv alfentanil, 2. Gruba (Grup PR) 0.5 µg/kg iv remifentanil ve 3. Gruba (Grup PS) yüz maskesi ile %2 sevofluran ve oksijen içinde %33 N2O uygulandı. Grup PA ve PR’de anestezi indüksiyonundan 2 dk sonra, Grup PS’de sevofluranın tidal-sonu konsantrasyonu %2’ye ulaştığında hastaya uygun boyutta bir LMA aynı kişi tarafından yerleştirildi. Hastalarda preoperatif, indüksiyon ve 2. dakikasında, LMA yerleştirildiğinde, 1., 2., 5. dakikasında kalp atım hızı (KAH), ortalama arteryal kan basıncı (OAB), periferik oksijen satürasyonu (SpO2), tidal sonu karbondioksit basıncı (ETCO2) kaydedildi. LMA yerleştirme kolaylığı 3 dereceli skala ile değerlendirildi, girişim sayısı kaydedildi. Veriler iki-yönlü ANOVA Newman-Keuls, Fisher’s exact test ile karşılaştırıldı (p<0.05).

Tüm gruplarda OAB indüksiyon sonrası belirgin azaldı (p<0.001). İndüksiyonun 2. dksı ve LMA yerleştirilmesi sırasında en fazla düşüş remifentanil grubunda, en az ise sevofluran grubunda saptandı (p<0.01). KAH 2. dakikada remifentanil grubunda belirgin azalırken sevofluran grubunda belirgin artış gösterdi (p<0.001). LMA tüm hastalarda başarı ile yerleştirildi. PS ve PR gruplarında daha az girişimle LMA yerleştirilebildiği, PR grubunda yerleştirme derecesi 1 olan hasta sayısının yüksek olduğu saptandı (p<0.05). 

Minör cerrahi girişimlerde indüksiyonda LMA yerleştirme kolaylığı ve en az kardiyovasküler depresyona neden olma açısından propofol ile sevofluran-N2O kombinasyonunun remifentanil ve alfentanile tercih edilebileceği kanısına varıldı.