İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-15

ÇOCUKLARDA MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEMEDE ANESTEZİ UYGULAMALARININ ETKİNLİK VE GÜVENİLİRLİĞİ

D.ALTUN 1, F.AYDIN 1, G.VARANSU 1, T.ÖZKANSEYHAN 1, E.ÇAMCI 1


İSTANBUL TIP FAKULTESİ ANESTEZİ AD 1

Manyetik rezonans görüntüleme  çocukluk çağında sıklıkla başvurulan tanı yöntemlerinden birisidir. Görüntülemeye girecek çocukların yandaş hastalıkları ve görüntüleme sürelerinin daha ayrıntılı tetkiklere yönelik olarak giderek uzaması ve kesin hareketsizliğe ihtiyacın artması  bu çocuklarda kullanılacak anestezi ve sedasyon tekniklerinin irdelenmelerini  gerektirmektedir. Bu çalışmada kurumumuz MR görüntüleme merkezinde çocuklarda uygulanan anestezi teknikleri etkinlik ve güvenilirlik açısından gözlenmiştir.

Prospektif bir gözlem olarak düzenlenen bu çalışmada etik kurul iznini takiben kurumumuz MR görüntüleme merkezinde, sorumlu anestezistlerin tercihi doğrultusunda oral/parenteral midazolam premedikasyonuna eklenen ketamin, propofol veya sevofluran bazlı üç anestezi rejiminden biri uygulanan çocuklarda uygulanan anestezinin kalitesi ve yan etkileri izlendi. Uygulamanın etkinliği: indüksiyon hızı, çekim esnasında hareket varlığı, uyanma süresi ve derlenme süresi; yan etkileri ise solunumsal (hipoksi-nefes tutma-hıçkırık-havayolu emniyeti), dolaşımsal (hipo-hipertansiyon-taşi-bradikardi) ve nörolojik (konvülsiyon-ajitasyon) komplikasyonların varlığıyla değerlendirildi.

MR görüntülemesi yapılan 238 çocuk işlem esnasında izlendi. Çocuklardan 80’er adedinde propofol (P) ve sevofluran (S) tercih edilirken 78 tanesinde anestezi ketamin (K) ile uygulandı. Her üç rejime dahil çocukların demografik özellikleri ve anestezi süreleri benzer bulundu. İndüksiyon süresi ve uyanma süresi  S grubunda diğerlerine göre anlamlı olarak düşük bulunurken (p<0.0001), derlenme süreleri tüm hastalarda benzer idi.  Çekim esnasında K ve P hastaları anlamlı olarak daha çok hareketli periyod gösterdiler (p<0.0001) ve ek ilaç ve müdahaleye (p<0.0001) daha sık ihtiyaç gösterdiler. Yan etkilere bakıldığında P hastalarında anlamlı olarak daha sık hipotansiyon (p<0.001) ve bradikardi (p<0.0004), S hastalarında daha sık taşikardi (p<0.04), öksürük (p<0.0001)ve ajitasyon (p:0.0015), K hastalarında ise daha sık bulantı-kusmaya (p:0.0075) rastlandı. Toplam istenmeyen olay sayısı K için 23, S için 42, P için ise 58 olarak gerçekleşti ve istatistiki olarak anlamlı bulundu. (p<0.0001)

MR görüntüleme esnasında çocuklarda uygulanacak anestezi veya derin sedasyon rejimleri hem uzun bir süre boyunca hareketsizliği sağlamalı, hem de gerek indüksiyon gerekse uyanma ve derlenme dönemlerinde zaman kazandıracak denli hızlı olmalıdır. Bunu sağlarken de yan etki ve komplikasyonların minimal düzeyde olması istenmektedir. Sevofluran, propofol ve ketamin bazlı üç değişik rejime bakıldığında hipnozun sağlanması ve uyanma hızında olduğu gibi çekim esnasında sağladığı hareketsizlikle de sevofluran avantajlı göründü. Ajanların güvenilirliği değerlendirildiğinde takip edilen yan etkilerin her üç ajanda değişik alanlarda yoğunlaştığı ancak klinik anlamda hasta güvenliğini tehdit edecek düzeye ulaşmadığı saptandı.