İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-27

PROPOFOL VE ROKURONYUM İLE İNDÜKSİYONDA SUBANESTEZİK DOZDA KETAMİN: ENJEKSİYON AĞRISI VE NÖROMUSKÜLER BLOK ÖZELLİKLERİ DEĞİŞİYOR MU?

MN.ABDUŞOĞLU 1, I.ÖZKOÇAK 1, BS.YURTLU 1, V.HANCI 1, RD.OKYAY 1, H.AYOĞLU 1


ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1

Bu çalışmada, subhipnotik dozda  ketaminin, propofol ve rokuronyuma bağlı enjeksiyon ağrısı ve rokuronyumun kas gevşetici özellikleri üzerine etkilerini  araştırdık.







Etik kurul onayı ardından ASA I-II risk grubunda, 54 erişkin hasta çalışmaya alındı. Standart anestezi monitörizasyonunu takiben tüm hastalarda el bileği proksimaline turnike uygulandı. Grup S’ye 5 ml %0,9 serum fizyolojik  ve  Grup K’ya 5 ml volüm içinde  0,5 mg kgketamin verildi ve 1 dk sonra turnike çözülerek propofol ve rokuronyum ile indüksiyon yapıldı. Enjeksiyon ağrısı 10 noktalı verbal ağrı skorları (VAS) ve dört noktalı ağrı skalası ile değerlendirildi. Tekli uyarı (0,1 Hz) ile tam blok gelişme süresi kaydedildi. Entübasyon şartlarının değerlendirmesinde Goldberg Skalası kullanıldı. Anestezi idamesinde %50 O2/N2O ve %2 sevofluran kullanıldı. Entübasyonu takiben TOF (train of four) TOF-WATCH® SX ile nöromüsküler bloğun etki başlama süresi, klinik etki süresi (T25), derlenme indeksi (T75-25) ve spontan derlenme süresi (TOF 70) kaydedildi. Operasyon süresince kullanılan total kas gevşetici miktarı kaydedildi. Postoperatif derlenme ve ağrı skorları için Aldrete,  Ramsey sedasyon skorlaması ve VAS kullanıldı.

 Grup K’nın propofol ve rokuronyuma bağlı enjeksiyon ağrısı skorları Grup S’e göre anlamlı derecede düşük bulundu (p<0,05). Grup K’da nöromüsküler bloğun etki başlama zamanı Grup S’e göre daha kısaydı (sırasıyla 120,1± 5,7 sn’ye karşın 165,4±6,5 sn) (p<0,05). Grup K’da rokuronyum ilk dozunun klinik etki süresi (sırasıyla 54,8±1,9 dk.ya karşın 46±1,6 dk, derlenme indeksi (sırasıyla 19,9±1,8 dk.ya karşın 12,5±0,9 dk) ve spontan derlenme süresi (TOF > 0,7; sırasıyla 73,4±3,6 dk.ya karşın 59,8±2,3 dk) Grup S’e göre daha uzun bulundu (p<0,05).

 Subanestezik dozda ketaminin, propofol ve rokuronyum enjeksiyon ağrısını önlediği, rokuronyumun etki başlama süresini kısalttığı ve ilk doz etki süresini uzattığı kanısına varıldı.