İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-88

SPINAL ANESTEZI ILE GAZSIZ LAPAROSKOPIK EKTOPIK GEBELIK SAĞALTIMI VE TUBAL LIGASYON: AKCIĞERDE HIDATIK KISTI OLAN GEBENIN ACIL OPERASYONU

Ü.HÜSEYİNOĞLU 1, M.KÜTÜK 1, K.ÜLKER 2


KAFKAS ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZİ VE REANİMASYON ABD 1
KAFKAS ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ABD 2

Jinekolojik laparoskopide; Trendelenburg pozisyonuna ihtiyaç duyulmasından dolayı çoğunlukla genel anestezi tercih edilir.

  Karın boşluğunun CO2 ile yükseltilmesi, asidoz, kardiyak aritmiler, atelektazi, pulmoner şantlar, karın gerginliği, ağrı ve gastrik içeriğin regürgitasyonuna neden olabilir. 

Olguda akciğer hidatik kisti nedeniyle akciğer fonksiyonel kapasitesi sınırda olan ektopik gebeliğin gazsız laparoskopi ile sağaltımında spinal anestezi uygulamasını sunmaktayız.

OLGU

  44 yaşında, G8P6A1, bir kadında ektopik gebeliğe bağlı akut karın gelişmesiyle operasyona alındı.

  PA akciğer grafisinde dev hidatik kist izlendi. Solunum sesleri azalmış ve kabalaşmıştı. Akciğerdeki dev hidatik kistin artan intratorasik basınç ve genel anestezi sebebiyle rüptür olması ihtimallerinden dolayı bölgesel anestezi uygulanması kararlaştırıldı.

  Bölgesel anestezide gazla havalandırma ve Trendelenburg pozisyonuna bağlı kardiyorespiratuvar ve gastrointestinal zorluklardan dolayı gazsız laparoskopi planlandı.

  L3-L4 spinal aralığa, 25 G spinal iğneyle %0,5 bupivakain (heavy) 3ml ve 20 µg fentanil verildi. “Pinprick” testi ile  duyusal blok , Bromage  skoru ile motor blok dereceleri izlendi. 7 dakikada duyusal blok T 8–10 dermatom seviyesinde sağlandı.

  Göbekten 1,5cm insizyonla karına girildi. %5 bupivakain 5ml ile infiltrasyon anestezisi uygulandı ve 2mg midazolam I.V. ile sedayonu sağlandı. Verres iğnesi kanülü içine yerleştirilen prolen ipler insizyondan girilerek karın iki yandan asıldı. Karın içi yıkama ve aspirasyon sonrası, sağ salpenjektomi, sol tubal ligasyon yapıldı. Endometrium full küretajla örneklendi. İnsizyon onarılarak operasyon sonlandırıldı.

  Operasyon süresince hastanın arteriyal tansiyonu 120/ 70 mmHg,dakikalık nabız 90–100 atım, periferik O2 saturasyonu %90–92 arasında izlendi. Kardiyak değişiklik,bulantı ve kusma olmadı.

  Hasta post operatif birinci günde taburcu edildi.

  SONUÇ

  Dev hidatik akciğer kisti olan hastalarda genel anestezi ve laparoskopide karın boşluğunun havalandırılması solunum problemlerini arttırarak, hasta yaşamını tehlikeye atar. Bu durumlarda bölgesel anestezi uygulanması ile istenilen blok seviyesinin ve yeterli analjezinin sağlanması solunumsal ve hemodinamik komplikasyonları önleyebilir. Bizce cerrahi seçenek laparotomi ya da gazsız laparoskopi olmalıdır.