İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-53

BRONKOSKOPİ YAPILACAK GUİLLAİN-BARRE SENDROMLU HASTADA ANESTEZİK YAKLAŞIM

Z.BEGEÇ 1, Ü.ÖZGÜL 1, A.YÜCEL 1, G.ERDOĞANKAYHAN 1, E.KOCA 1, MÖ.ERSOY 1


İNÖNÜ ÜNİV. TIP FAK. ANEST. VE REA. A.D. 1

Giriş: Guillan-Barre Sendromu (GBS) aşağıdan yukarıya doğru ani başlayan motor paralizi, arefleksi ve parestezilerle karakterize akut inflamatuar, demiyelinizan poliradikülonöropatidir. Sendrom solunumsal veya gastrointestinal viral enfeksiyonları takiben ortaya çıkar. Bu hastalarda solunum yetmezliği görülebilir. Otonom sinir sistemindeki değişkenlik de anestezi yaklaşımını zorlaştırır. Disotonomiye bağlı olarak hipertansiyon, hipotansiyon veya taşikardi gelişebilir(1). Guillain-Barre Sendromlu rijid bronkoskopi uygulanacak bir hastayı, sendromun ve uygulanacak genel anestezinin özellikleri açısından sunmayı amaçladık.

                                         

Olgu: İshal ve takiben yürüme güçlüğü gelişip hastanemize başvuran 9 yaşında, 30 kg, erkek hastaya Guillain-Barre tanısı konuldu. Solunum sıkıntısı gelişen hasta entübe edilerek üç gün mekanik ventilasyon sonrası ekstübe edildi. Daha sonra pnömoni gelişmesi üzerine antibiyotik tedavisi başlandı. Radyografik incelemesinde sol akciğer kapalı, toraks BT’de sol ana bronş distalinde lümeni parsiyel olarak oblitere eden yabancı cisimlere ait görünümler mevcuttu. Sol akciğer segmentleri atelektazik izlendi. Hastaya rijid bronkoskopi planlandı. Premedikasyon verilmeden ameliyat odasına alınan hastaya standart noninvaziv monitorizasyon uygulandı. Anestezi indüksiyonu 90 µg remifentanil, 30 mg ketamin, 60 mg propofol ile yapıldı. İdamede %100 oksijen içinde sevofluran kullanıldı. 15 dakika süren işlem sırasında vital bulgularda bozulma görülmedi. İşlem sonrası postanestezik bakım ünitesinde takibi yapılan hasta daha sonra yattığı birime sorunsuz olarak gönderildi. Postoperatif 24 saat içinde herhangi bir komplikasyon gelişmedi.

 

Tartışma ve Sonuç: Guillain-Barre Sendromlu hastalarda, indüksiyonda derin kardiyovasküler depresyona neden olabilen barbitüratlardan ve diğer alt motor nöron hastalıklarında olduğu gibi hiperkalemi nedeniyle süksinilkolinden kaçınılmalıdır. Bu hastalarda nondepolarizan kas gevşeticilere de artan bir duyarlılık vardır. Genel anesteziden sonra rezidüel kas güçsüzlüğü ortaya çıkabilir ve postoperatif solunum desteği gerekebilir. Böyle bir hastada indüksiyonda propofol, remifentanil ve ketamini birlikte kullanarak, kas gevşetici kullanmaksızın uyguladığımız anestezi yönetimi ile iyi bir hemodinamik kontrol ve uygun bronkoskopi koşullarını sağladığımızı düşünmekteyiz.

 

Kaynaklar:

 

1- Dierdorf SF, Walton JS. Anesthesia for patients with rare and coexisting diseases. In: Barash PG, Cullen BF, Stoelting RK, editors. Clinical Anesthesia. 5th ed. Philadelphia:Lippincott Williams & Wilkins; 2006. p.502-528.