İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-84

ROKURONYUM ÖNCESİ KETAMİN, EFEDRİN VE LİDOKAİN UYGULAMASININ ENJEKSİYON AĞRISI VE NÖROMUSKULER BLOKAJA ETKİSİ

P.KİPRİT 1, ZN.AKÇABOY 1, EY.AKÇABOY 1, Ö.SOYAL 1, N.GÖĞÜŞ 1


ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ I.ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Rokuronyum kısa sürede entübasyon koşulları sağlar ve bu süre priming uygulamasıyla daha da kısaltılabilir. Rokuronyum enjeksiyonuna bağlı olarak %50-80 oranında görülen ağrı, priming uygulamasından sonra yanma tarzında, şiddetli ve rahatsızlık verici olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada rokuronyum ile priming uygulaması öncesi ketamin, lidokain ve efedrin ön ilaç uygulamalarının, enjeksiyon ağrısını önlemedeki etkinliğinin yanısıra, nöromusküler blok başlangıç süresi ve entübasyon kalitesi üzerine olan etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. .

ASA I-II, 18-65 yaş arası 120 erişkin hasta çalışmaya alındı. Monitörize edilen hastalara, el sırtından 20-gauge branül ile intravenöz yol sağlandı. Preoperatif medikasyon uygulanmadı. Damaryolunun olmadığı diğer kola akselerasyon monitörü ile nöromusküler ileti monitörizasyonu için hazırlık yapıldı. Dört eşit gruba ayrılan (n=30) hastalardan kontrol grubuna 5 ml % 0,9 NaCl, grup-ketamin’e 0.2 mg/kg ketamin, grup-lidokain’e 1mg/kg lidokain, grup-efedrin’e 70 mcg/kg efedrin 5 ml normal salin ile dilue edilerek verildi. 30 sn sonra 0.06 mg/kg rokuronyum 10 sn içinde enjekte edilerek priming uygulaması yapıldı. 4 puanlı skala kullanılarak, sözel ağrı değerlendirmesi yapıldı. Pentotal 5mg/kg ile indüksiyonu takiben periferik sinir stimülatörü çalıştırıldı. 0.54 mg/kg rokuronyum, priming doz uygulamasından 3dk sonra 10sn içinde enjekte edildi. Ağrı değerlendirilmesi çekme yanıtı gözlenerek 4-puanlı skala ile yapıldı. Rokuronyum enjeksiyonu bitişinden tekli uyaranda %95 depresyon olana kadar geçen süre kaydedildi. Entübasyon koşulları değerlendirmesinde çene gevşemesi, vokal kordların pozisyon ve hareketi ile entübasyona yanıt kriterleri kullanıldı.

Sözel ağrı değerlendirilmesi ve çekme yanıtında grup lidokain , nöromusküler blok başlangıç süresi yönünden grup efedrin istatistiksel olarak diğer gruplardan farklı bulundu.Gruplar arasında entübasyon skoru yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.

Çalışmamızda rokuronyuma bağlı oluşan ağrı yanıtının giderilmesi en iyi lidokain ile, hızlı entübasyon koşulları ise en iyi efedrin ile sağlanmıştır. Rokuronyum sonrası, enjeksiyon ağrısının giderilmesi ve hızlı entübasyon koşullarına ulaşabilmek için lidokain ve efedrinin kombine halde kullanılacakları yeni çalışmaların yapılması gerektiği düşüncesindeyiz.