LARENGEAL MASKE BASINÇLARI DOĞRU AYARLANABİLİYOR MU?
S.YURTLU
1, V.HANCI
1, B.KÖKSAL
1, RD.OKYAY
1, H.AYOĞLU
1, IÖ.TURAN
1
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Yapılan çalışmalarda larengeal maske basınçlarının yüksek olmasının postoperatif boğaz ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabileceği bildirilmektedir. Larengeal maske basınçları, üretici firmanın önerdiği volümler göz önüne alınarak, kaçak oluşumunu engelleyecek volümde şişirilmektedir. Bununla birlikte yapılan çalışmalarda larengeal maske basıncının basınç ölçer yardımıyla ayarlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Çalışmamızda larengeal maskelerin, basınç ölçer kullanılmaksızın çeşitli kıdemlerdeki anestezi uzmanı, asistanı ve teknisyenlerince şişirilmesi durumunda oluşan basınçları değerlendirmeyi amaçladık.
Etik kurul onamı alındıktan sonra, cerrahi operasyon amacı ile elektif şartlarda larengeal maske uygulanması planlanan 180 hasta çalışmaya dahil edildi. Larengeal maske yerleştirilmesi sonrası larengeal maske çeşitli kıdemlerde 5 anestezi uzmanı (Grup U), 10 anestezi asistanı (Grup A), ve 6 anestezi teknisyeni tarafından, üretici önerisi olan volümde basınç ölçer kullanılmaksızın şişirildi. Ardından larengeal maske basınçları ölçüldü ve kayıt edildi. Basınç ölçer ile basıncın yüksek çıkması halinde basınçlar 60 cm H2O olana dek ve hava kaçağı oluşturmadan düşürüldü. İntraoperatif 15 dk aralıklarla larengeal maske basınçları ölçüldü ve hedefin üzerindeki değerlerde basınçlar hedefe indirildi. Her uygulayıcı en az 5 farklı hastada olacak şekilde uygulama yaptı. Postoperatif boğaz ağrısı sorgulandı. İstatistiksel verilerde p<0.05 değeri anlamlı kabul edildi.
Larengeal maske basınç ortalamaları Grup U’da 101.17±14.03, Grup A’da 104.33±20.53, Grup T’de 105.23±18.45 olarak ölçüldü. Gruplar arasında larengeal maske basıncı değerleri ortalamalarında fark saptanmadı.
Çalışmaya alınan olguların intraoperatif ölçüm zamanlarında ölçülen larengeal maske basınç değerleri ortalamaları da normalin üzerinde tespit edildi. Gruplar kendi içinde normal ve anormal ölçüm değerleri sıklığı açısından kıdeme göre karşılaştırıldığında da fark gözlenmedi. Boğaz ağrısı, öksürük, larengeal maskeye kan bulaşı gibi postoperatif faringolarengeal komplikasyon sıklığı açısından da gruplar arasında fark gözlenmedi.
Geçmiş çalışmalarda larengeal maskelerin üreticinin önerdiği volümlerle şişirilmesi durumunda ortalama basınçlarının 114±57 cm H2O olduğu bildirilmiştir (1). Çalışmamızda da larengeal maske basınçlarının yüksek olması dikkat çekicidir. Postoperatif faringolarengeal komplikasyonları önleyebilmek amacıyla özel manometreler ile larengeal maske basınçları ölçüm ve ayarları rutin olarak yapılmalıdır.
Kaynak:
1. Seet E, Yousaf F, Gupta S, Subramanyam R, Wong DT, Chung F. Use of manometry for laryngeal mask airway reduces postoperative pharyngolaryngeal adverse events: a prospective, randomized trial. Anesthesiology 2010;112:652-7.
|