İNTRAOPERATİF DÖNEMDE GÖZLENEN AKUT ÜST EKSTREMİTE YÜZEYEL VEN TROMBÜSÜ
B.ÖÇ
1, S.APİLİOĞULLARI
1, İ.KARA
1, Ç.ÇELİK
1, M.ÖÇ
1
SELÇUK ÜNIVERSITESI SELÇUKLU TIP FAKÜLTESI 1
Giriş:
Üst ekstremite derin ven trombozları(ÜEDVT) alt ekstremite derin ven trombozlarına(AEDVT) göre daha az sıklıkla görülür. ÜEDVT’ında en sık nedenleri santral venöz kateterler, enfeksiyon, malignansiler, travma, kronik böbrek yetmezliği, geçirilmiş alt ekstremite derin ven trombozu, cerrahi ve hiperkoagülabilitedir. Majör komplikasyonları; pulmoner emboli, reküren tromboz, posttrombotik sendromlardır(1).
Vaka Sunumu:
Pelvik kitle ön tanısı ile operasyona alınan, 45 yaşında, 72 kg ağırlığında, ASA II kadın hastanın preoperatif laboratuar tetkikleri normal olarak saptandı. Operasyon odasına alındıktan sonra rutin monitorizasyonu takiben (EKG, pulse oksimetri, sağ koldan NİKB) hastaya 18G iv kanül ile sol el sırtından iv kanülasyon yapıldı ve % 0.9 izotonik sodyum klorür infüzyonuna başlandı. Anestezi indüksiyonu 6 mg/kg tiyopental sodyum, 0.6 mg/kg rokuronyum, 2 mcg/kg fentanil ile yapıldı, anestezi idamesi %1-2 sevofluran, rekuronyum ve fentanil ile sağlandı. Profilaksi amacı ile 1 gr sefamezin iv olarak uygulandı. Endotrakeal entübasyon ve cerrahi işlemin başlamasını takiben serum infüzyon seti içine geriye doğru kan dolduğu gözlendi. İntravenöz kanülün yapılan kontrolde intraarteriyel olmadığı tespit edildi. Fakat aynı yoldan mayi akışı sağlanamadığı için iv kanül çıkarıldı. Sağ el sırtından tekrar 18G kanül ile iv yol açıldı ve NİKB sol koldan ölçüldü. İntraoperatif takiplerde hastanın sol el parmaklarından başlayıp tüm ele yayılan hiperemik renk değişikliği ve şişlik gözlendi. Venöz dolaşım yetmezliği düşünülerek operasyonun bitiminde kalp damar cerrahisi bölümünce konsülte edilen hastaya üst ekstremite venöz Doppler USG istendi. Doppler USG’de sol ön kol yüzeyel venlerinde akut fazda trombüs tespit edildi ve düşük molekül ağırlıklı heparin tedavisine başlandı. Hastanın el dolaşımı tedaviyi takip eden günlerde ilerleyici biçimde düzeldi.
Tartışma ve Sonuç:
İntravenöz yol ile anestezi ve profilaksi amacı ile kullanılan tüm ilaçların periferik damar irritasyonu ve trombozu, hipersensitivite, anaflaksi gibi reaksiyonlara yol açabileceği ayrıca malignitesi olan hastaların tromboembolik olaylara yatkın olması nedeni ile gelişebilecek komplikasyonlar açısından her zaman dikkatli olunmalıdır. ÜEDVT tanı konduğunda olası komplikasyonları nedeniyle erken tanı konup tedavi edilmelidir.
Kaynak:
1. Kooij JD, van der Zant FM, van Beek EJ, Reekers JA. Pulmonary embolism in deep venous thrombosis of the upper extremity: more often in catheter-related thrombosis. Neth J Med 1997;50:238-42.
|