İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-3

ENDOTRAKEAL ENTÜBASYONDA LMA CTRACH VE VİDEO LARİNGOSKOP YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

N.GÜMÜŞ 1, A.DİLEK 1, F.ÜLGER 1, E.KÖKSAL 1, EÇ.ÇETİNOĞLU 1, F.ÖZKAN 1, F.GÜLDOĞUŞ 1, A.DOMAÇ 1


ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Endotrakeal entübasyon genel anestezi uygulanacak hastalara yapılması gereken bir girişimdir. Yapılan laringoskopiye karşı hastalarda hemodinamik değişiklikler gelişmekte ve beklenmedik entübasyon zorlukları ile karşılaşılabilmektedir. Bu hemodinamik değişiklikleri en aza indirgemek ve zor hava yolunda entübasyon başarısını artırmak için çeşitli aletler geliştirilmiştir.
Direkt laringoskopla görülen Cormack ve Lehane (C-L) görüntü skoru ile LMA CTrach ve video laringoskopla elde edilen endoskopik görüntü skorlarının karşılaştırılması, aynı zamanda LMA CTrach ile video laringoskopun entübasyon başarısı, entübasyon süresi, hemodinamik yanıt üzerine etkilerinin kıyaslanması amaçlanmıştır.

Çalışmaya elektif cerrahi uygulanacak 100 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele 50’şerli iki gruba ayrıldı;

Grup C: LMA CTrach ile entübasyonu yapılan grup,

Grup V: Video laringoskop ile entübasyonu yapılan grup.

Hastaların demografik verileri, hava yoluna ait anatomik ölçümleri ve Mallampati skorları kaydedildi.

İndüksiyonun ardından her iki gruba direkt laringoskopi uygulanarak C-L skoru kaydedildi. Daha sonra Grup C’deki hastalara LMA CTrach yerleştirildi ve endoskopik görüntü skorları değerlendirilerek endotrakeal tüp takıldı. Grup V’de ise yine direkt laringoskopi uygulanarak C-L skoru kaydedildi ve video laringoskop ile endoskopik görüntü skoru değerlendirildikten sonra entübasyon gerçekleştirildi.

Hastaların hemodinamik parametreleri, periferik oksijen satürasyonu ve end-tidal karbondioksit değerleri kaydedildi.

Demografik özellikler, anatomik ölçümler ve Mallampati sınıflamasının gruplara göre dağılımı benzerdi. C-L ve endoskopik görüntü skorları arasında Grup C’de anlamlı fark bulundu (p<0.05). Her iki grup arasında entübasyon başarısı açısından anlamlı fark yoktu. Entübasyon süreleri karşılaştırıldığında anlamlı bir fark görüldü. (p<0.001). Gruplar arasında end-tidal karbondioksit açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Hemodinamik parametrelerin indüksiyondan önceki ve entübasyondan hemen sonraki değerlerinin değişim yüzdelerinin dağılımı değerlendirildiğinde iki grup arasında fark yoktu.


Tablo I: Grupların C-L ve Endoskopik görüntü skorlarının dağılımı (Ort.±SS)

 

Cormack- Lehane Skoru

Endoskopik Görüntü Skoru

p

Grup C

1.6 ± 0.5

1.3 ± 0.7

0.020

Grup V

1.4 ± 0.6

1.4 ± 0.6

0.424

Tablo II: Entübasyon süresi ve entübasyondan hemen sonraki end-tidal karbondioksit değerlerinin gruplara göre dağılımı

 

Grup C

Grup V

p

Entübasyon süresi (sn)

85.8 ± 42.5

43.3 ± 25.3

0.000

Entübasyondan hemen sonraki end-tidal karbondioksit değeri

31.0 ± 4.4

31.7 ± 3.8

0.363

Video laringoskopun günlük pratikte daha rahat kullanılabileceği, LMA CTrach’ın ise pratik kullanımının zor olduğu kanaatine vardık. Ancak endoskopik görüntü skorları karşılaştırıldığında LMA CTrach grubunda daha iyi bir görüntü elde ettiğimizden, zor entübasyon düşünülen hastalarda alternatif bir yöntem olarak LMA CTrach’ın da kullanılabileceğini düşünmekteyiz.