İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-54

KARBON KARBONDİOKSİT PNÖMOPERİTONEUMUNUN AKCİĞER HASARINA OLAN ETKİLERİNİN DENEYSEL DOMUZ MODELİNDE ARAŞTIRILMASI

CB.DEMİREL 1, N.BEDİRLİ 2, Y.ÜNAL 2, A.BEDİRLİ 3, N.AKYÜREK 4, B.EKİM 5


GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ 1
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 2
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD 3
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PATOLOJİ AD 4
GAZİ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ 5

 

Giriş: Laparoskopik cerrahi girişimler kompleks ve uzun cerrahiler için standart yaklaşım olmuştur. Ancak yapılan deneysel ve klinik çalışmalar laparoskopik cerrahi sırasında intra ve ekstraperitoneal organlara kan akımında değişiklikler olduğunu göstermiştir. İnsüflasyon sırasında iskemi oluşmakta ve desüflasyon sorasında ise reperfüzyon oluşmaktadır. Bu durum hem intraabdomial organlarda hem de ektraabdominal organlarda, özellikle de akciğerlerde, iskemi reperfüzyon hasarına neden olmaktadır. 

 

 

Amaç: Bu çalışma pnömoperitoneumun akciğerlerde neden olduğu inflamasyon ve histopatolojik değişiklikleri değerlendirmek amacı ile planlandı.

 

 

 

Bu çalışma, Gazi Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurul izni ile Gazi Üniversitesi Laparoskopik Cerrahi Eğitim ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirildi. On dört erişkin (40-45 kg) Yorkshire domuz çalışmaya dahil edildi. Tüm domuzlara ketamin ve xylazin ile premedikasyon uygulandı. Anestezi indüksiyonu propofol ile yapıldıktan sonra 6F endotrakeal tüp ile entübe edildi. İşlem boyunca anestezi idamesi %2-3 izofluran ile sağlandı. Domuzlar 2 gruba ayrıldı: Grup I’deki domuzlara (n= 7) 3 saat boyunca, Grup II’deki domuzlara (n= 7) 6 saat boyunca 15 mmHg basınç ile CO2 insüflasyonu yapıldı. Desüflasyon sonrası ötenazi yapılan domuzlardan histopatolojik değerlendirme için akciğer dokuları alındı. İntraalveolar hemoraji, nötrofil infiltrasyonu, alveolar ödem ve konjesyon değerlendirildi.

 Grup II’deki domuzlardan alınan akciğer dokuların histopatolojik değerlendirilmesinde nötrofil infiltrasyonu, alveolar ödem ve konjesyonun anlamlı olarak yüksek olduğu bulundu.

  Bu deneysel modelde CO2 pnömoperitoneumu oluşturulan domuzların akciğer dokusunda inflamatuar değişiklikler meydana gelmiştir ve bu değişiklikler pnömoperitoneum süresi ile ilişkilidir.