İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-48

STANDART VE DÜŞÜK AKIM SEVOFLURAN UYGULAMALARININ KOGNİTİF İŞLEVLERE ETKİSİ

G.ÖZÇÜRÜMEZ 1, G.BUMİNAYDIN 2, D.ÖRNEK 3, K.KAHVECİ 4


BAŞKENT HASTANESİ PSİKİATRİ AD 1
DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EAH ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2
NUMUNE EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ KLİNİĞİ 3
ULUS DEVLET HASTANESİ ANESTEZİ KLİNİĞİ 4


Genel anestezik ajanların uygulandığı cerrahi girişimlerden sonra hastanın hızlıca ve tam olarak derlenmesi istenen bir durumdur. Derlenmenin düzeyini ölçmek amacıyla klinik ve psikomotor muayene yanında kognitif testler de kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sevofluran ile standart (SA) ve düşük akım (DA) genel anestezi uygulamalarının derlenme dönemindeki kognitif işlevler üzerine etkilerini araştırmaktır.





Bu çalışmaya, ASA fiziksel durum kategorisi I-II olan, en az 8 yıl eğitim görmüş, 20-55 yaşları arasında, elektif laparoskopik cerrahi uygulanan 48 hasta dahil edildi. Bu hastalar, SA (n=22) ve DA (n=26) sevofluran gruplarına kapalı zarf yöntemiyle randomize edildi. Cerrahi süresi 60 dakikayı aşan (n=2) veya peroperatif dönemde istenmeyen olayla karşılaşılan (n=2) hastalar çalışmadan dışlandı. Cerrahi öncesinde, sırasında ve sonrasında hastaların solunumsal ve hemodinamik parametreleri ölçüldü ve baz fazlası (BE) değerleri hesaplandı. Hastalara, cerrahi girişime başlamadan 1 saat önce (T0), cerrahi girişimin sonlanmasından 15 dakika (T1) ve 1 saat (T2) sonra mini mental durum değerlendirme testi (MMSE) uygulandı. SA ve DA gruplarında sırasıyla 20 ve 24 hastanın sonuçları analiz edildi.


SA ve DA grupları; yaş, cinsiyet, ASA kategorisi, belli zaman noktalarında ölçülen solunumsal ve hemodinamik parametreler, intra- ve postoperatif dönemdeki BE değerleri, ve T0'daki MMSE skorları açısından benzerdi (p>0.050). Grup içi değerlendirmeye göre SA ve DA gruplarında üç zaman noktasındaki MMSE skorları birbirinden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklıydı (iki karşılaştırma için p>0.001; Friedman Testi). SA grubunda, T0'daki MMSE skorları T1'deki (p<0.001) ve T2'deki (p=0.002) MMSE skorlarından; DA grubunda, T0'daki MMSE skorları T1'deki (p<0.001) MMSE skorlarından anlamlı düzeyde yüksekti ve DA grubunda T0 ile T2'deki MMSE skorları arasında anlamlı fark yoktu (p=0.198) (Wilcoxon Signed Rank Test).


Sonuçlarımız, SA grubunda cerrahi girişimden 1 saat sonraki kognitif performansın cerrahi öncesine göre halen düşük olduğunu; DA grubunda, aynı zaman noktasındaki değerlendirmenin cerrahi öncesinden farklı olmadığını gösterdi. Bu bağlamda, SA grubundaki derlenmenin DA grubundan daha uzun sürede gerçekleştiği söylenebilir.