POSTOPERATİF SOLUNUM YETMEZLİĞİ RİSKİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN RİSK İNDEKSLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
G.KAVALCI
1, C.ARAR
1, A.ÇOLAK
1, N.TURAN
2
TRAKYA ÜN. ANESTEZİ VE REANİMASYON AD 1 TRAKYA ÜN. BİOİSTATİSTİK AD 2
Postoperatif solunum yetersizliği Anestezinin önemli bir komplikasyonudur. Bu çalışma ile respiratuar yetmezlik risk indeksi ve postoperatif pnömoni risk indeksinin, solunum yetersizliğini belirlemede etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
3000 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastaların preoperatif dönemde respiratuar yetmezlik risk indeksi ve postoperatif pnömoni risk indeksi skorları puanlanarak hesaplandı. Yoğun bakım gereksinimi üzerine etkili olabilecek faktörler çok değişkenli regresyon analizi ile araştırıldı. Tüm istatistikler için anlamlılık sınırı p<0.05 olarak kabul edildi
Çok değişkenli regresyon analizi sonucunda; yoğun bakım gereksinimi ve postoperatif pulmoner komplikasyon gelişimi üzerine etkili faktörler olarak; yaş, cinsiyet, düşük albümin düzeyi, yüksek üre düzeyi, fonksiyonel durum, kronik obstruktif akciğer hastalığı varlığı, 4 üniteden fazla kan transfüzyonu yapılması, periferik damar cerrahisi, ekstremite cerrahisi, alt batın cerrahisi, beyin cerrahisi, omurga cerrahisi ve acil cerrahi bulundu (p<0.05).
Yoğun bakım gereksinimi ve postoperatif pulmoner komplikasyon gelişimini belirlemede respiratuar yetmezlik risk indeksi ve postoperatif pnömoni risk indeksi benzer etkinlikte bulundu.
Respiratuar yetmezlik risk indeksi ve Postoperatif pnömoni risk indeksinin yoğun bakım ihtiyacı ve pulmoner komplikasyonları belirlemede benzer etkinlikte olduğu kanısına varılmıştır.
|