İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-60

RAT İNTRAABDOMİNAL SEPSİS MODELİNDE KARNİTİNİN KARACİĞER HASARINA VE METABOLİK DEĞİŞİKLİKLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

AE.YEDEKÇİ 1, KH.CANSIZ 1, S.DENİZ 1, H.ŞEN 1, S.ÖZKAN 1


GATA HAYDARPAŞA EGİTİM HASTANESİ 1

 

Giriş/Amaç: Sepsis, tüm organ ve sistemleri etkileyen endojen mediyatörlerin aracılık ettiği, sistemik inflamatuvar bir tablodur. Proinflamatuvar sitokinler TNFalfa, IL-1, IL-6, IL-8, IFNgama ve antiinflamatuvar sitokinler TGF-β, IL-4, IL-10, sepsis patogenezinde rol oynayan temel sitokinlerdir. Sepsis tedavisi kaynak kontrolü, antibiyoterapi ve destek tedavilerinden oluşmaktadır.

 

Gereç-Yöntem: Çalışmamızda sepsis modeli oluşturulan ratlarda karnitin kullanımının karaciğer doku hasarı ve metabolik değişikliklere olan etkisini histopatolojik ve biyokimyasal parametreler ile inceledik. Her bir grupta 7 adet olacak şekilde toplamda 21 rat rastgele yalancı opere, sepsis ve sepsis+karnitin gruplarına ayrıldı. Yalancı opere grubuna sadece batın diseksiyonu yapıldı. Sepsis ve sepsis+karnitin gruplarına batın diseksiyonunu takiben çekal ligasyon perforasyon uygulandı. Cerrahi işlem sonrası yalancı opere ve sepsis gruplarına 6.,30. ve 54. saatlerde 1ml serum fizyolojik intraperitoneal olarak verildi. Sepsis+karnitin grubuna ise 1 ml serum fizyolojik içerisinde çözdürülen 100 mg/kg karnitin intraperitoneal olarak verildi. 60. saatte kan ve doku örneklerinin alınmasını takiben tüm ratlar sakrifiye edildi.

Doku örnekleri ile histopatolojik değerlendirme yapıldı. Oksidatif stres belirteci olarak doku malondialdehit düzeyleri ve inflamasyon belirteci olarak doku myeloperoksidaz değerlendirildi. Serum inflamasyon belirteci sitokinler olarak TNF-α, IL-1, IL-6 ve IL-10 düzeyleri ölçüldü.

 

Bulgular: Sepsis+karnitin grubunun histopatolojik değerlendirmesinde sepsis grubuna göre hepatosit hasarı ve dejenerasyonu, portal inflamasyon, fokal nekroz, santral ven konjesyonu, vakuolizasyon, sinüzoidal dilatasyon ve hepatosit rejenerasyonu konusunda daha iyi sonuçlar elde edildi. Yine bu grupta, biyokimyasal değerlendirmede karaciğer enzimleri AST, ALT ile sitokinler TNF-α, IL-1, IL-6, IL-10 ve doku MDA MPO düzeylerindeki artışın sepsis grubuna göre daha düşük olduğu tespit edildi. Öne çıkan bir değerlendirme de karnitin kullanılan gurupta hepatosit rejeneresyonunun görülmüş olmasıdır.

 

Tartışma/Sonuç: Histopatolojik ve biyokimyasal verilere bağlı olarak sepsiste karnitin kullanımının dokudaki inflamasyonu ve oksidatif stresi baskılayarak karaciğer dokusu hasar skorunu azalttığı ve serumdaki sitokin seviyelerinde olumlu bir etkisi olduğunu değerlendirdik.