ARTROSKOPİK MENİSKEKTOMİDE İNTRAARTİKÜLER TRAMADOL, MAGNEZYUM VE KETAMİNİN PERİKAPSÜLER BUPİVAKAİNLE KOMBİNASYONLARININ POSTOPERATİF AĞRI VE DERLENME AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
N.SALMAN
1, B.OLGUNKELEŞ
1, U.BEKTAŞ
1, D.GÜNER
1, Ş.AY
1, S.ŞEKERCİ
1
MEDİCANA INTERNATİONAL ANKARA HASTANESİ 1
Artroskopik meniskektomide postoperatif ağrı kontrolü erken derlenme ve rehabilitasyon açısından önemlidir. Bu amaçla kullanılacak ajanların ağrıyı iyi şekilde kontrol etmelerinin dışında yan etkilerinin de minimum olması gerekir.
Bu çalışmada genel anestezi altında yapılan artroskopik meniskektomide intraartiküler tramadol, magnezyum ve ketaminin perikapsüler bupivakainle kombinasyonunun postoperatif ağrı ve derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
30-70 yaş arası, ASA I-II artroskopik meniskektomi adayı hastalar prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Toplam 3 grup oluşturuldu. Grup T’ye 100 mg tramadol, grup K’ye 1 mg.kg-1 ketamin, grup M’ye %10’luk 1,5 gr magnezyum 20 mL salin içinde sulandırılarak intraartiküler verildi. Ayrıca tüm gruplara %0,5’lik bupivakainden 10 mL periartiküler enjeksiyon yapıldı. Tüm hastaların postoperatif hareketle ve hareketsiz VAS’ları, ek analjezik kullanımları, ilk analjezik alma zamanları, mobilizasyon zamanları, bulantı, kusma, halüsinasyon gibi yan etkiler ve analjezi memnuniyeti verileri karşılaştırıldı.
30’ar hastalık 3 grup oluşturuldu. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, BMI ve ASA açısından fark yoktu. Hareketle ve hareketsiz VAS’ları 0. ve 15. dk M grubunda, 30. dk, 1. ve 2. saat T grubunda daha fazla görülürken 6. saatte M grubunda VAS hareketle ve hareketsiz 0’dı. Tüm gruplarda bulantı, kusma benzerken K grubu hastalarının tümünde halüsinasyon görüldü. Ek analjezik kullanımı varlığı, kaç kez analjezik kullandığı, analjezi memnuniyeti gruplarda benzerken, ilk analjezik alma zamanı Grup M’de daha erken, ilk mobilizasyon zamanı ise Grup K’de daha erkendi.
Artroskopik diz cerrahilerinde intraartiküler magnezyumun geç başlangıçlı ve kısa süreli analjezi sağlaması, tramadol verilen hastalarda ise daha çok ağrı şikayeti olması bu ilaçların dezavantajlarıdır. İntraartiküler ketamin ise halüsinasyon yapıcı etkisine rağmen mobilizasyonu erken sağlamakta ve yeterli düzeyde analjezik etki oluşturmaktadır. Bu özellikler nedeniyle intraartiküler ketamin diğerlerine tercih edilebilir.
|