İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-852

LOMBER SPİNAL FÜZYON AMELİYATI SONRASI MASİF PULMONER EMBOLİ

H.AKSU 1, FD.GEYİK 2, ST.TUNCA 2, TA.AYAZOĞLU 3


DOKUZ EYLÜL TIP FAKÜLTESİ 1
KARS DEVLET HASTANESİ 2
KARTAL KOŞUYOLU YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 3

Giriş: Lomber spinal füzyon ameliyatı sonrası masif pulmoner emboli gelişen ve trombolitik tedaviye cevap veren olgunun ileri tetkiklerinde intrakraniyal kitle tanısı almasıyla gelişen süreci sunmayı amaçladık.

Olgu: Kırkdört yaşında bayan hasta ASA II olarak kabul edilerek operasyona alındı. Genel anestezi altında L4 ve L5 total laminektomi, bilateral L4-L5, L5-S1 diskektomi L4-L5-S1 posterior spinal enstrumantasyon yapıldı. Peroperatif ve akut postoperatif komplikasyon gelişmeyen hasta ekstübe edilerek servise gönderildi. Mobilizasyon sonrası 12. saatte şuur bulanıklığı gelişen hasta anesteziyoloji, kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi tarafından değerlendirildi. Glaskow koma skoru 10, kan basıncı 60/40 mmhg olarak değerlendirildi. Hastaya sıvı resüsitasyonu ve pozitif inotrop desteği başlandı. Solunumu yüzeyelleşen ve şuuru kapanan hasta entübe edilerek yoğun bakıma alındı. Kardiyopulmoner arrest olması üzerine resüsitasyona başlandı. Mevcut bulgular masif pulmoner emboli ile uyumluydu. Trombolitik tedavi ve antiödem tedavi başlandı. Mekanik ventilatörde takip edilen hastanın spontan solunumunun düzelmesi şuurunun açılması, arter kan gazı değerlerinin normale dönmesi üzerine hasta ekstübe edildi. Çekilen kraniyal tomografisinde sol paryetal lobda 28x33 mm boyutunda santrali hipodens çevresinde belirgin ödemi olan kitle etkisine sekonder orta hat yapılarında 11 mm şifte neden olan kitle izlendi

Tartışma: Spinal füzyon, diskal herni operasyonları ameliyatı sonrası pulmoner emboli riski ile tromboflebit ve derin ven trombozu % 0.1 sıklıkta görülmektedir. Akut kor pulmonale, siyanoz, hipotansiyon, EKO’da sağ ventrikül hipokinezisi, interventriküler septumun sola deviasyonu masif pulmoner emboli lehinedir. Olgumuzda EKO’da sağ kalp boşluklarında ileri derecede genişleme, interatriyal septumda sola deviasyon, ileri derecede triküspit yetmezlik saptandı. Bu bulgular literatür bilgileriyle uyumluydu. Bilinç kaybı gelişen,   sıvı resüstasyonuna yanıt vermeyen, hipotansiyonu olan hastaya  inotropik destek başlandı. Takibinin 20.dk’sında  kardiyak arrest gelişti. Masif PE sonrası senkop, sistemik arteriyel hipotansiyon, kardiyojenik şok ve/veya veya kardiyak arrest gelişen hastalar  en yüksek riskli grubu oluşturmaktadır

Sonuç: Kardiyak  resüsitasyon sırasında eş zamanlı tromboliz uygulanması kısa sürede tedavinin başlanmasını sağlamakta ve resüsitasyonun başarılı olmasında önemli rol oynamaktadır.