İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-98

WEB TABANLI EĞİTİMDE BLOG KULLANIM DENEYİMİMİZ

M.ORHANSUNGUR 1, Z.ÜLKE 1, K.KOLTKA 1, M.KILIÇ 1, T.ÖZKANSEYHAN 1, K.AKPİR 1


İ.Ü., İSTANBUL TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI A.D. 1

Yabancı dilde anesteziyoloji alanında süreli yayınlar bol olmakla birlikte, dil sorunu nedeniyle pek çok meslektaşımız veya uzmanlık öğrencisi bunlardan yeterince yararlanamamaktadır. Yine anestezi üzerine internetde Türkçe yazılı materyal rahatlıkla bulunmasına rağmen1, güncel gelişmelerin aktarıldığı, klinik sorunların tartışıldığı bir ortam eksikliği hissedilmektedir. Web günlükleri (web log, kısaca bloglar) kişisel ifade için yeni bir ortam oluşturmaktadır. Bu yazı da anesteziyoloji alanında oluşturduğumuz “Güncel Anestezi” (http://www.guncelanestezi.blogspot.com/) blog deneyimimiz ve buna paralel ortaya çıkan tartışma grubumuz aktarılmıştır. Bu blogun kurulma amacı belli başlı anestezi dergilerinde yayınlanan güncel konuların duyurulması, daha geniş kitlelere ulaştırılması, uzmanlık eğitimi alanlara ek kaynak sağlanmasıdır. 

Blogu oluşturmak için Blogger (www.blogger.com) isimli  daha önceden belirlenmiş şablonlarla hızlı bir şekilde web sitesi oluşturmayı hedefleyen ücretsiz, on-line bir içerik yönetim sistemi kullanıldı. Bloga paralel olarak Google Groups’dan (www.googlegroups.com) faydanılarak Güncel Anestezi Grubu (http://groups.google.com.tr/group/guncel-anestezi) isimli tartışma grubu oluşturuldu. Yine Google Calender (www.google.com/calendar/) ile bir anestezi takvimi ve Delicious (http://delicious.com/) kullanılarak bir bağlantı grubu oluşturuldu.  Site dışında makale araması için Google Scholar (http://scholar.google.com/) kullanıldı. Site içinde anket ve duyurular HTML kodu yazılarak gerçekleştirildi.

Blogdaki ilk yazı  Mart 2007 tarihinde yayınlandı. Ziyaretçi sayısının belirlenmesine Ağustos 2007 tarihinde başladı. Sitede toplam 36 yazı yayınlandı. Ağustos 2007’de ortalama günlük ziyaretçi sayısı 25±12 iken, Eylül 2008’de bu sayı 66±10’a yükseldi. Toplam 8 anket gerçekleştirildi. Mart 2008’de kurulan tartışma grubunun halen 227 üyesi bulunmaktadır (%44 uzmanlık öğrencisi, %37 uzman, %12 öğretim görevlisi ve %5 teknisyen).

Bloglar, iş ve politik çevrede yaygın olarak bilinmelerine rağmen,  akademik çevreler de eğitim işbirliği amacıyla az sayıda2,3 kullanılmamaktadır. Yayınladığımız Güncel Anestezi blogu artan ziyaretçi sayısı ile bu alanda bir eksik olduğuna işaret etmektedir. Başka eğitim platformları oluşturarak, internette rahat ulaşılabilecek Türkçe eğitim kaynaklarına ihtiyaç olduğu kanısındayız.

Kaynaklar: 
1. http://lokman.cu.edu.tr/anestezi/
2.http://criticalcareanesthesiologists.blogspot.com/
3.http://mkeamy.typepad.com/anesthesiacaucus/