LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ OPERASYONLARINDA PREOPERATİF ORAL KARBONHİDRAT SOLÜSYONU KULLANIMININ HASTA KONFORU, VÜCUT ISISI, GLUKOZ VE POSTOPERATİF BULANTI-KUSMA ÜZERİNE ETKİLERİ
H.AYOĞLU
1, YM.KAPTAN
1, IÖ.TURAN
1, B.UÇAN
2, Ö.TAŞÇILAR
2, L.ATİK
3
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, GENEL CERRAHİ AD 2 ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, PSİKİYATRİ AD 3
Elektif cerrahilerde gece boyu açlık, hastayı katabolik duruma sokmakta, açlık ve susuzluk hissi ile anksiyeteyi artırmaktadır. Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında açlık süresini azaltmak için oral karbonhidrat solüsyonu (KS) kullanımının hasta konforu, vücut ısısı, glukoz seviyeleri ve postoperatif bulantı-kusma üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı.
Etik komite onamı ile (ASA I-II) laparoskopik kolesistektomi planlanan 40 hasta iki gruba ayrıldı. Operasyondan önceki gece (T1) tüm hastalara durumluluk ve süreklilik anksiyetesini gösteren STAI (State Trait Anxiety Inventory) testi uygulandı. Grup P’ye operasyondan önceki gece 800 ml ve operasyondan 2 saat önce 400 ml oral KS (Preop- Nutricia-% 12.5 karbonhidrat, 50 kcal/100 mL, 290 mOsm/kg) içirildi. Kontrol grubuna (grup K) ise bir şey içirilmedi. Operasyon öncesi (T2) hastaların STAI testleri tekrarlandı. Açlık, susuzluk, bulantı, üşüme, yorgunluk hisleri sorgulandı. Hastaların preoperatif ve intraoperatif dönemde düzenli aralıklar ile vücut ısıları, kan şekerleri ölçüldü. Premedikasyon uygulanmayan hastalara standart anestezi indüksiyon ve idamesi uygulandı. İndüksiyondan sonra nazogastrik sonda uygulanarak gelen mayi miktarı ölçüldü. Postoperatif analjezi tramadol ile sağlandı. Postoperatif dönemde ısı, kan şekeri, VAS değerleri ile bulantı-kusma ve antiemetik ihtiyacı değerlendirildi. İstatistiksel verilerde p<0.05 anlamlı kabul edildi.
T1’de ölçülen STAI değerleri açısından gruplar arasında fark gözlenmedi. STAI’nin durumluluk anksiyetesini gösteren bölümünde T1’de ölçülen değerler ile T2’de ölçülen değerler karşılaştırıldığında grup P’de azalma gözlenirken (p<0.05), grup K’ da artış gözlendi (p<0.05). STAI’nin süreklilik anksiyetesini gösteren bölümünde ise T1’de ölçülen değerler ile T2’de ölçülen değerler karşılaştırıldığında her iki grupta fark gözlenmedi. Susuzluk hissi grup P de grup K’ya oranla daha azdı (p<0.05). İntraoperatif 20. dk. kan şekeri değeri grup P’de grup K’ya oranla daha yüksekti. Postoperatif ilk saatteki bulantı sıklığı grup P’de daha azdı (p<0.05). Diğer değişkenler yönünden gruplar arasında fark gözlenmedi.
Preoperatif dönemde oral KS kullanımı preoperatif anksiyete, susuzluk hissi ve postoperatif erken dönemde bulantıyı azaltarak hasta konforunu artırmaktadır.
|