İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-11

KONJENİTAL PEDİATRİK KALP CERRAHİSİ SONRASI PROKALSİTONİN KİNETİĞİ

S.ARSLANKURT 1, Z.AYKAÇ 1, B.KIRAT 1, F.COŞKUN 1, N.YAPICI 1, T.KUDSİOĞLU 1, Z.ALICIKUŞ 1, Y.ALTUNTAŞ 1, S.ŞİMŞEK 1


DR.SİYAMİ ERSEK GÖĞÜS KALP DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, İSTANBUL 1

 

Kardiyopulmoner baypas sonrasında sistemik inflamatuar yanıt sendromu (SIRS) görülebilmektedir. Prokalsitonin son zamanlarda enfeksiyonun erken dönemde tespit edilmesinde önem kazanan bir biyokimyasal belirteçtir(1) Çalışmamızda konjenital pediyatrik kalp hastalarında cerrahi sonrası prokalsitonin ve CRP’nin hemodinamik değişkenler, hematolojik ve biyokimyasal verilerle korelasyonunu araştırdık.

 

Hastane Bilimsel Kurul onayı ve hasta aile onamları alındıktan sonra, yaşları 8 gün-6 yaş arası konjenital kalp hastalığı nedeniyle kardiyopulmoner bypas ile açık kalp cerrahisi geçirmesi planlanan 40 pediyatrik hasta çalışmaya alındı. Tüm olguların yaş, cinsiyet ve tanıları ile preoperatif ve postoperatif 6. saat, postoperatif 1,3 ve 5. günlerde prokalsitonin, CRP, lökosit, ateş, SpO2, ortalama arter basıncı, kalp hızı, laktat değerleri kaydedildi. peroperatif olarak; kardiyopulmoner baypas, kros klemp ve total sirkülatuar arrest süreleri kaydedildi. Postoperatif dönemde sternumun açık bırakılması, mekanik ventilasyon süresi, pulmoner hipertansiyon nedeniyle NO ve sedasyon kullanılması, reentübasyon, akciğer enfeksiyonu gelişip gelişmediği, kanama revizyonu ve yoğun bakım yatış süreleri kaydedildi.

 

Olguların T1, T3, T4, T5 ve T6 takiplerindeki prokalsitonin ölçümlerinin tanı gruplarına göre dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamasına rağmen, prokalsitonin ölçüm takipleri arasında ve CRP ölçüm takipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır.

 

Prokalsitoninin yoğun bakımlarda enfeksiyon tespitinde erken yükselen bir belirteç olarak morbidite ve tedavi stratejileri açısından, CRP’ye göre daha sensitiftir(2,3).Ancak prokalsitoninin pediatrik konjenital kalp cerrahisi gibi spesifik hasta gruplarında bazal ve enfeksiyon göstergesi olabilecek kılavuz değerleri henüz tespit edilememiştir. Literatürde bulgularımızı destekleyen çalışmalar olsada çalışmamız konjenital kalp cerrahisi sonrası prokalsitonin kinetiği konusunda öncül bir çalışma olup, daha geniş hasta gruplarında daha çok sayıda çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Kaynaklar:

1.Kirklin JK, Westaby S, Blackstone EH, et al: Complement and the damaging effects of cardiopulmonary bypass. J Thorac Cardiovasc Surgery 86: 856-857, 1983.

2.Meisner M. Procalcitonin: A new, innovative infection parameter. In: Michael Meisner (ed). Biochemical and clinical aspects. 23 tables, 3rd rev and expanded edition. Stuttgart, New York, Thieme, 2000.

3.Çelebi S, Koner O, Menda F, Balcı H, Hatemi A,Korkut K, Esen F. Pediyatrik Kalp Cerrahisinde Prokalsitonin ve C-Reaktif Protein Kinetiği. GKD Anest. Yoğ. Bak. Derneği Dergisi 2006; 12(1): 19 25