ÜROLOJIK GIRIŞIM GEÇIRECEK HASTALARDA HIPERTANSIYON PREOPERATIF ANKSIYETEDE ETKILI MIDIR?
L.ÇETİN
1, E.BEYAZTAŞ
2, S.GEZE
2, F.AK
3
BAYAT DEVLET HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ 1 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 2 TATVAN DEVLET HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ 3
Cerrahi girişimler hastalarda preoperatif anksiyeteye yol açar özellikle cerrahinin tipi ve uygulanacak anestezi yöntemi anksiyeteyi artırabilir. Cerrahi girişim geçirecek hastaların çoğu bu bekleyiş süresince değişik düzeylerde preoperatif anksiyete deneyimler. Cerrahi girişim ve anestezi sırasında neler olabileceğinin bilinememesi, genel anestezi alacaklarda anestezi sırasında kontrolün kaybedilmesi ve ameliyattan sonra kapasitenin azalması korkusu, geçmişte anestezi ve cerrahi girişimle ilişkili olarak yaşananlar ve hastanın kişilik yapısı anksiyetede etkilidir. Anksiyetenin şiddeti hastadan hastaya değişebilir. Hipertansiyon toplumda yaygın görülen bir hastalıktır. Bizim çalışmamızda amaç ürolojik operasyon geçirecek hastalarda hipertansiyonun preoperatif anksiyete düzeylerindeki etkinliğini incelemek.
Materyal metod: Bu çalışma ürolojik cerrahi geçirecek 210 hastada gerçekleştirildi. Hastalar hipertansiyonu olan ve olmayan olarak 2 gruba ayrıldı. Grup I: Kontrol grubu(n:110) , Grup II: Hipertansiyonu olan hastalar (n:100) Hastalar preoperatif Süreksiz Durumluluk Kaygı Envanteri (State Trait Inventory - STAI) ile değerlendirildi. STA- I temel anksiyeteyi ölçer ve stabil veri sağlar, STAI-II ise çevresel faktörlerdeki değişiklikler tarafından oluşturulabilen veya modifiye edilebilen anlık (durumla ilgili) anksiyeteyi değerlendirir.
Hİpertansiyon grubundaki olguların STAI-I ortalaması (43,72 ± 9,39), kontrol grubundaki olgulara (39,63 ± 9,81) göre anlamlı olarak yüksekti. (p<0,01).Hİpertensiyon ve kontrol grubu arasında STAI-II düzeyleri açısından anlamlı fark bulunamadı. (p>0,05). Hipertansiyon grubundaki olgularda;kadın olguların STAI-I ortalaması (47,83 ± 9,89), erkek olgulara (41,41 ± 8,32)göre yüksekti. ancak kontrol grubundaki olgularda cinsiyet açısından STAI –I ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Sonuç: Hipertansiyon olan hastalarda temel anksiyete hipertansiyonu olmayanlara gore yüksek bulundu. Anksiyete hipertansif hastalarda kan basıncında istenmeyen değişikliklere neden olabilir bu nedenle preoperatif hipertansif hastaların etkili premedike edilmesi önemlidir.
|