İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-31

COHEN İLE EZ-BRONŞİYAL BLOKERİN TEK AKCİĞER VENTİLASYONUNDA KARŞILAŞTIRILMASI

A.KUŞ 1, T.HOŞTEN 1, Y.GÜRKAN 1, M.SOLAK 1, K.TOKER 1, A.GÜLAKGÜL 2


KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2

Tek akciğer ventilasyonu (TAV) çeşitli klinik durumlarda gerekli olmaktadır. Çift lümenli tüplerin yanı sıra bronşiyal blokerlerde TAV'nu sağlamada alternatif oluşturmaktadırlar. Univent, Arndt, Cohen gibi BB'lerin yanı sıra yeni geliştirilen EZ-Bloker da Y şeklindeki distal ucu ile trakeal karinaya oturmakta ve her iki distal ucundaki balon sayesinde istenilen akciğerin söndürülmesi sağlanabilmektedir. Amacımız TAV'nda ucu yönlendirilebilen Cohen BB ile EZ-Blokerin karşılaştırılmasıdır.

Torakotomi geçirmesi planlanan ASA I-II, 40 göğüs cerrahisi hastası çalışmamıza dahil edildi. Hastalar randomize iki gruba ayrıldı: Cohen ve EZ Grup olarak. BB yerleştirme süresi, deneme sayısı, malpozisyon sıklığı, cerrahi memnuniyet kaydedildi. Ayrıca cerrah tarafından akciğer kollapsı (iyi-orta-kötü) olarak değerlendirildi. Yerleştirme süresi olarak ETT'ün vokal kordu geçmesinden fiberoptik bronkoskopi yardımı ile BB'in başarı ile yerleştirilmesine geçen zaman kabul edildi. BB'in kafının trakeal herniasyonu, ana bronş içinde aşırı ilerlemesi malpozisyon olarak kabul edildi.

EZ-Bloker (146)sn yerleştirme süresi ile Cohen BB (241)sn yerleştirme süresinden kısa bulundu (P<0.05). Cohen BB ile deneme sayısı (ort. 2,1) EZ-Bloker ile deneme sayısından (ort. 1,25) fazla bulundu (P<0.05). Grup Cohen'de 5 hastada malpozisyon gelişirken Grup EZ'de 3 hastada malpozisyon tespit edildi. Cerrah memnuniyeti ve akciğer kollapsı yönünden gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmedi.

Tek akciğer ventilasyonunda EZ-Bloker, kolay yerleşimi ve başarılı akciğer izolasyonu ile tercih edilebilir bir hava yolu gerecidir.