İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-34

OBSTETRIK HASTALARDA BÖLGESEL ANESTEZI TERCIHI: ANKET ÇALIŞMASI

P.KARAASLAN 1, C.AYDIN 2, T.AKSU 2


BSK LARA HASTANESİ 1
HRS KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HASTANESİ 2

Obstetrik hastalarda herhangi bir kontraendikasyonu yoksa bölgesel anestezi ilk tercih edilmesi gereken ve en güvenilir yöntemdir. Bu anket çalışmamızda obstetrik hastalarda bölgesel anesteziyi reddetme nedenlerini, iyi bir önbilgilendirme sonrasındaki görüş değişikliklerini ve ameliyat sonrasındaki memnuniyet düzeylerini ölçmeyi amaçladık.

Etik kurul onayıyla preoperatif değerlendirme sırasında anestezi polikliniğine gelen hastalardan iki aşamalı bir anket formu doldurmaları istendi. Anketin ilk bölümünde anestezi tercihleri ve bölgesel anesteziyi reddetme nedenleri sorgulandıktan sonra hastalara standart bir bilgilendirme broşürü okutuldu. Bilgilendirme sonrası anketin ikinci aşamasına geçilerek seçim değişiklikleri ve nedenleri sorgulandı. Operasyon sonrasında tüm hastaların anestezi seçimleriyle ilgili memnuniyetleri ve komplikasyonlar kaydedildi.

Doğum öncesi anestezi polikliniğinde değerlendirilen 300 ASA1 gebe hasta verilen anket formunu doldurdu. Yüzyirmisekiz hasta (%42.7) herhangi bir önbilgilendirme yapmadan bölgesel anesteziyi tercih etti. Bu hastalardan 60 tanesi (%46) daha önce en az bir kez bölgesel anestezi deneyimi olup memnun kalmış olanlardı. Yüzkırkdört hasta (%48) bölgesel anesteziyi reddetti. Bu hastaların onaltı tanesi (%11.1) daha önceki bölgesel anestezi deneyimlerinde yaşadıkları komplikasyonları neden olarak gösterdiler. Diğer reddetme nedenleri sırasıyla, sinir hasarı olması korkusu, cerrahi sırasında ağrı duyma korkusu, iğne korkusu,  baş veya sırt ağrısı olma riski, işlem sırasında huzursuz olma korkusu ve diğer nedenler şeklinde bulundu. Tüm hastalar standart bilgilendirilmeye tabi tutulduktan sonra 96 (%66.6) hasta bölgesel anesteziyi kabul etti ve bu hastaların tamamının operasyon sonrası memnuniyet değerlendirmesi ‘çokiyi’ şeklindeydi. Bölgesel anestezi yapılan 252 hastadan 16 (%6.3) tanesinde memnuniyet düzeyi ‘orta’ olarak belirlendi. Sekiz hastada başağrısı (%3.1), 4 hastada (%1.5) bulantı/kusma ve 4 hastada (%1.5) olan bitenden haberdar olma şikayetleri oldu.

Bu anket çalışması göstermiştir ki obstetrik hastalar çeşitli nedenlerle hala bölgesel anesteziden çekinmektedirler. Fakat etkin ve doğru bir bilgilendirmeyle hastalar yöntem seçimlerini değiştirebilmektedirler. Sonuçta hastaların operasyon öncesi anestezistleri tarafından değerlendirilmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.