İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-47

YANIK HASTALARINDA KETAMİN İLE YAPILAN SEDOANALJEZİ UYGULAMASINA FENTANİL VEYA MORFİN İNFÜZYON İLAVESİNİN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

S.ÇOLAKOĞLU 1, Hİ.GÜNGÖR 2, G.ARSLAN 2, T.KUZUCUOĞLU 2, H.SÜSLÜ 2


SB DR LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ ŞEFİ 1
SB DR LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ I. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2

AMAÇ: Yanık hastalarına uygulanan cerrahi işlemler sırasında hastaların sedasyon altında olması ve analjezisinin sağlanması hastanın konforunu artırıp işlemin daha rahat yapılmasını sağlar. Bu çalışmada yanık hastalarının pansuman, debridman gibi kısa süreli girişimlerinde ketamin ile yapılan sedoanaljezi uygulamasına fentanil veya morfin infüzyonu ilavesinin hemodinamik parametreler ve analjezik ihtiyaçları yönünden etkileri incelenmiştir.

 YÖNTEM: Çalışma Dr. Lütfi Kırdar Kartal Egitim Arastırma Hastanesi Yanık ve Yara Tedavi Merkezindeki pansuman odasında yaşları  18-60 yaş arasındaki, ASA I-III etik komite onayı ve hasta onamı alındıktan sonra 50 hasta üzerinde  yapıldı. Hastalara pansuman odasnda KAH, non-invaziv kan basıncı, SpO2, BİS monitorizasyonu yapıldı. Premedikasyon olarak tüm olgulara midazolam (0,07 mg/kg), indüksiyonda I. grup hastalara 1 mg/kg ketamin, 1 µg/kg fentanil iv bolus ve anestezi idamesinde 1 µg/kg fentanil, II. grup hastalara ise 1 mg/kg ketamin iv, 0,1 mg/kg morfin iv ve anestezi idamesinde 0,1 mg/kg morfin infüzyonu uygulandı. Peroperatif KAH, SAB, DAB, OAB SpO2, BİS, VAS, Ramsey Sedasyon Skalası ve solunum sayıları değerleri 5 dk aralıklarla kayıt edildi. Olgular, postoperatif 1. dk, 30. dk derlenme odasında, 120. dk'da serviste SAB, DAB, OAB, KAH, VAS, solunum sayıları ile ilk analjezik ihtiyacına kadar geçen süre  kayıt edildi. Hipotansiyon (OAB<70 mm/hg), bradikardi (KAH<45 atım/dk), solunum depresyonu (SpO2<90), bulantı, kusma, allerji, hipotermi  gibi komplikasyonlar bakıldı. Antiemetik amacıyla 10 mg metoklopramid iv operasyonun son 10 dk'sında uygulandı.Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, Student t test, Mann Whitney U test, Repeated Measures test, Post-Hoc Bonferroni test, Friedman’s testi, Wilcoxon Signed Ranks testi  kullanıldı ve anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi.

 

 

BULGULAR: Her iki hasta grubunun SAB, DAB'ları preop, indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, indüksiyon sonrası 5.dk, 10.dk, 15.dk, postop, postop 30 dk ve 120.dk takipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır. Gruplara göre morfin grubunun preop KTA ölçümleri fentanil grubundan anlamlı yüksektir.SpO2 değerlerinde postop 1.dk hariç (fentanil grubunda yüksek) her iki grup arasında fark yoktur. Her iki grubun preop, indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, postop.1, 30. ve 60. dk'larda fentanil grubunun solunum sayısı morfin grubundan anlamlı yüksektir. Komplikasyonlar ve ilk analjezik ihtiyaç zamanları incelendiğinde ise gruplar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. 

       

 SONUÇ: Bu çalışmada yanıklı hastalarının pansuman, debridman gibi kısa süreli girişimlerinde ketamin ile yapılan sedoanaljezi uygulamasına fentanil veya morfin infüzyonu ilavesinin yeterli monitörizasyon sağlanıp ve uygun dozlarda titrasyon yapıldığı zaman güvenilir ve etkin olduğu sonucuna varılmıştır.