İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-41

SEPSİS HASTALARINDA SERUM MAGNEZYUM DÜZEYİNİN MORTALİTE VE MORBİDİTE ÜZERİNE ETKİLERİ

İ.COKBOZ 1, A.SENCAN 1, T.ADANIR 1


IZMIR ATATURK EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI II. ANESTEZIYOLOJI VE REANİMASYON KLINIGI 1

Sepsis tanısı ile yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastalarda hipomagnezemi  insidansını belirleyerek mortalite ve morbiditeye etkilerini araştırmaktır.

Hastanemiz etik kurul onayı alındıktan sonra yoğun bakım ünitemizde Ocak-2009/Ocak-2010 tarihleri arasında takip edilen sepsis, ağır sepsis ve septik şok tanılı 123 hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastalar yoğun bakıma kabul edildiklerinde bakılan serum magnezyum düzeylerine göre hipomagnezemik (<1,80 mg/dl) ve normomagnezemik (1,81-2,60) olarak iki gruba ayrıldılar. Bu iki grup demografik veriler, APACHE II-SOFA skorları,  elektrolit anormallikleri, yandaş hastalıklar, yoğun bakım kalış süreleri (YBKS), mekanik ventilatör süreleri (MVS) ve mortaliteleri açısından değerlendirilerek karşılaştırıldı.

Sepsisli hastalarımızda hipomagnezemi insidansını %30,9 bulduk. Grupların demografik verileri arasında anlamlı farklılık yoktu. Yandaş hastalıklar açısından değerlendirildiğinde hipomagnezemi grubunda hipertansiyon insidansı anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.028). Elektrolit anormallikleri açısından iki grup arasında anlamlı fark yok iken, hipokalsemi insidansı her iki grupta yüksek bulundu (%92 hipomagnezemi grubu, %90.6 normomagnezemi grubu). Gruplar arasında APACHE II ve SOFA skorları, YBKS, MVS ve mortalite açısından istatistiksel farklılık yoktu (p>0.05).  Mortalite için çizilen ROC eğrisinde (%95 CI: 0,421-0,634 p=0,6000) cut off değeri 1,95 mg/dl olarak bulundu. Serum magnezyum konsantrasyonunun 1,95 mg/dl ‘’nin altında olmasının mortaliteyi belirlemede spesifite %40,9, sensitivite %59,6 idi. 

İzlediğimiz sepsis olgularında, hastaların yoğun bakım ünitemize kabulleri sırasındaki serum magnezyum düzeyindeki azalmanın mortalite ve morbiditede farklılık yaratmadığı saptandı. Bunun da ünitemizde serum magnezyum konsantrasyonunun 1,8 mg/dl’nin altına düşmesi ile uyguladığımız rutin magnezyum replasman tedavisi sonucu olabileceği düşüncesindeyiz.

Serum magnezyumunun farklı fraksiyonlarının ya da hücre içi magnezyum düzeylerinin değerlendirilmesi ile düzenlenecek olan çalışmalardan daha anlamlı sonuçlar çıkacağını düşünmekteyiz. Daha geniş olgu serileri ve çok merkezli çalışmalar ile daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.