İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-804

YOĞUN BAKIMDA EKSTUBASYON SONRASI GELIŞEN CIDDI NEGATIF BASINÇLI AKCIĞER ÖDEMI

Ş.BAHAR 1, C.YAVUZ 1, M.ARSLAN 1, B.DOĞU 1, H.ÖKSÜZ 1, G.GİŞİ 1, A.UYGUNGELEN 1


KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

                 Giriş

              Negatif basınç akciğer ödemi (NBAÖ) pul­moner interstisyuma non-kardiyojenik sıvı transudasyonu olarak tanımlanır. Üst hava yolu obstrüksiyonuna zorlu inspiratuar cevap sonucu oluşur ve nadir bir komplikasyondur(%0,094)  [1]. NBAÖ etiyolojisinde; laringospazm, epiglottit, krup, hıçkırık, yabancı cisim aspirasyo­nu, faringeal hematom ve orofaringeal tümörler yer almakta­dır [2]. Genç, sağlıklı, yüksek negative intraplevral basınç oluşturabilecek kas kütlesi fazla, erkek hastalar risk grubundadır.

Amaç: Bu çalışmada,yoğun bakımda entübe takip edilen 17 yaşında erkek olguda ekstubasyondan sonra gelişen NBAÖ tanı ve tedavisi tartışılacaktır.

 

                 Olgu

                   17 yaşında  75kg  180cm boyundaki erkek hasta, yoğun bakımda kafa travması nedeniyle entübe edilerek  mekanik ventilasyon(MV) tedavisi ve sedasyon, kürarizasyon uygulandı. 9.gününde bilinci açılan hasta, önce MV’de spontan modda daha sonrasında T-tüpte takip edildi. Hemodinamik bulguları ve kan gazı değerleri stabil olması nedeniyle ekstubasyon planlandı. Kas gücünün ve spontan solunumun yeterli olması üzerine prednol,  aminokardol sonrası tüp içi aspire edilerek ekstübe edildi. Hastanın bilinci açık koopere idi. Ekstübasyon sonrası 30.dakikadaki kan gazı değerleri pH:7,49 PCO2:37 PO2:133 SO2:99,5 HCO3:29.3 BE:5.2 olarak geldi. Hasta mevcut olan ses kısıklığı dışında ekstubasyon sonrası normaldi.   Ekstubasyondan 1 saat sonra aniden saturasyonu düştü ve bilinci kapandı; hemen entübe edildi ve  MV’e bağlandı. Entübasyon sonrası tüp yeri doğrulanırken dinlenen akciğerde solunum sesleri kabaydı. Kontrol arter kan gazında ph:7.18, pCO2:71 PO2:35 SO2:52 HCO3:17.9 BE:-1.8 olarak geldi. Derin endotrakeal aspirasyon ile bol miktarda köpüklü sıvı geldi. Akciğer ödemi düşünülen hastaya 80 mg furosemid yapıldı, steroidi tekrarlandı. Akciğerden bol miktarda pembe köpüklü sıvı geldi (5500cc). Hastada postobstrüktif NBAÖ gelişti. Hasta 7-8 dk sonra  kardiyak arrest oldu, 20 dakikalık  kardiyopulmoner resüsitasyona(KPR) yanıt verdi, 10 dk sonra tekrar arrest oldu KPR ‘a devam edildi; kalp masajına artık cevap vermeyen hasta 2 saatlik müdahale sonrasında eksitus olarak kabul edildi.

 

             Tartışma

 NBPÖ, üst havayolu tıkanıklığından sonra dakikalar içinde hızla gelişir. Nadiren postanestezik laringospazm 60- 90 dakika sonra bile görülebilir. (3). Olgumuzda 60.dakikada  akciğer ödemi gelişti. Genel olarak hastalarda solunum sıkıntısı, weezing, takipne, siyanoz, ajitasyon, ağızdan pembe ve köpüklü sekresyon gelmesi  ve akciğerlerde bilateral yaygın raller vardır. Kan gazı analizleri ve akciğer grafisinde pulmoner ödem değerlendirilir(4). Olgumuzun akciğer grafisinde bilateral perihiler bölgede infiltrasyonu mevcuttu.

                   Laringospazma sekonder gelişen postobstrüktif NBAÖ’nin tedavisi pulmoner ödemin ciddiyetine bağlıdır; havayolu sağlanmalı, oksijen desteği, kalp hızı, kan basıncı, oksijen satürasyonu monitorizasyonu yapılmalıdır [14]  ve diüretikler (furosemid) önceliklidir.

Sonuç olarak, NBAÖ nadir görülen bir tablo olmakla birlikte morbidite artışına yol açmaktadır. Riskli olguların belirlen­mesi ve postekstubasyon solu­num sıkıntısının ayırıcı tanısında yer alma­sı önemlidir.

 

 

Kaynaklar

1.      Tami TA, Chu F, Wildes TO, Kaplan M. Pulmo­nary edema and acute upper airway obstructi­on. Laryngoscope 1986;96:506-9.

2.      Louis PJ, Fernandes R. Negative pressure pulmonary edema. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2002; 93: 4–6.

3.      Glasser SA, Siler JN. Delayed onset of laryngospasm induced pulmonary edema in an adult outpatient. Anesthesiology 1985; 62: 370-71.

4.      Cascade PN, Alexander GD, Mackie DS. Negative-pressure pulmonary edema after endotracheal intubation. Radiology 1993; 186 (3): 671-75.