LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE EKSPİRYUM SONU POZİTİF BASINÇ UYGULAMASININ İNFLAMATUAR SİTOKİNLER ÜZERİNE ETKİSİ
F.YILMAZLAR
1, S.KARABAYIRLI
1, M.GÖZDEMİR
1, B.USTA
1, M.PEKER
1, M.NAMUSLU
1, H.ERDAMAR
1
TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Laparoskopik cerrahilerde pnömoperitoneum uygulaması, atelektazi oluşumuna ve oksijenizasyonun bozulmasına neden olabilir. Akciğer mekanikleri üzerine olumlu etkileri nedeniyle laparoskopik cerrahide operasyon sırasında pozitif ekspiryum sonu basınç (PEEP) uygulanması önerilmektedir. Biz bu araştırmamızda, laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında 10 cmH2O PEEP uygulamasının, plazma sitokin düzeyleri üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.
Laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlanan 40 hasta, randomize olarak ikiye ayrıldı ve ZEEP (0 cmH2O PEEP)(n=20) veya PEEP (10 cmH2O PEEP) (n=20) ile ventile edildi. Her iki grupta da PEEP düzeyleri dışında mekanik ventilatör ayarları aynı idi ve 8 ml/kg tidal volüm olacak şekilde mekanik ventilasyon uygulandı. Anestezi idamesi %50 O2, %50 N2O içinde %2 sevofluran ile sağlandı. Hemodinamik ve ventilatuar parametreler anestezi süresince kaydedildi. Preoperatif ve postoperatif alınan plazma örneklerinde IL-6, TNF-α, IL 10 ve TGF-β1 düzeyleri ölçüldü.
Kırk hastanın 30’unun plazma örneklerinde sitokin düzeyleri ölçüldü; 10 hasta hemoliz, çok kısa ve çok uzun cerrahi süresi nedeni ile çalışma dışı bırakıldı. Tüm hastalar beraber değerlendirildiğinde, postoperatif IL-6 düzeyleri, preoperatif düzeylere göre anlamlı artmış olarak bulundu (P=0,035). Grup PEEP’te TGF-β1’in postoperatif düzeyleri, preoperatif düzeyleri ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı artış tespit edildi. Ancak; gruplar arasında preoperatif ve postoperatif sitokin düzeylerinde anlamlı fark saptanmadı.
Biz bu araştırmada; pnömoperitoneum uygulanan laparoskopik kolesistektomilerde, respiratuar mekanikler üzerindeki olumlu etkisi bilinen 10 cmH2O PEEP uygulamasının, sistemik inflamatuar yanıt üzerine etkisi olmadığını düşünüyoruz.
|