İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-53

KONTROLLÜ HİPOTANSİYON UYGULAMASINDA KULLANILAN ESMOLOL VE REMİFENTANİLİN OKSİDATİF STRES PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

H.KAŞIKARA 1, R.DEMİRCİOĞLU 2, S.KARABAYIRLI 2, M.NAMUSLU 2, H.ERDAMAR 2, A.YÜKSEL 2, Ü.YAZICI 2, M.GÖZDEMİR 2


ANKARA ATATÜRK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ 2

 

Cerrahi girişimlerde, serbest radikallerin oluşumuna anestezinin tipi, süresi, cerrahi travma ve iskemi reperfüzyon hasarı etki edebilir(1,2,3). Ayrıca uzun süreli hipotansiyon sırasında hayati organların hipoperfüzyon riski bazı çalışmalarda gösterilmiştir ancak literatürde farklı ajanlarla uygulanan hipotansif anestezinin metabolizmada meydana getirdiği oksidatif değişiklikleri araştıran bir çalışma bulunmamaktadır (4,5). Bu çalışmada, remifentanil ve esmolol ile sağlanan kontrollü hipotansiyonun oksidatif stres parametreleri üzerine etkileri araştırıldı.

 

Çalışmaya; septorinoplasti, rinoplasti, timpanoplasti planlanan 75 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele üç gruba ayrıldı. Tüm hastalarda, iv 2mg/kg propofol , 1 mcg/kg fentanil ile anestezi indüksiyonu ve %2 sevoflurane, %60 azotprotoksit, %40 oksijen ile anestezi idamesi sağlandı. Esmolol ve remifentanil grubunda ortalama arter basıncı 55-65 mmHg olacak şekilde kontrollü hipotansiyon yapıldı. Preoperatif ve postoperatif periferik venden alınan kan örneklerinde Malonildealdehit (MDA),Süperoksit dismutaz (SOD), Total oksidan seviye (TOS), Total antioksidan seviye (TAS),Oksidatif stres indexi (OSİ) bakıldı.

 

Hipotansiyon uygulanmayan kontrol grubunda TOS düzeyinde anlamlı azalma, SOD düzeyinde anlamlı artış görüldü (p=0,003, p<0,001).Remifentanil grubunda TAS düzeyinde anlamlı artış görüldü (p=0,003). Remifentanil ve kontrol grubunda OSİ düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görüldü (p=0,003 ve p=0,007).

 

Bu çalışmada uyguladığımız hipotansif anestezinin oksidatif strese olumsuz bir katkısı olduğunu düşünmekteyiz.Diğer yandan remifentanil ile oluşturulan hipotansiyonun, metabolizmadaki antioksidan kapasiteyi artırdığını söyleyebiliriz.