İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-16

ANESTEZİ ALANINDA BİLİMSEL ÇALIŞMA ÜRETEN AKADEMİSYENLERİN TEKNOLOJİ VE BİLİŞİM ARAÇLARINI KULLANIM TERCİHLERİ

A.AKKAYA 1, M.BİLGİ 1, A.DEMİRHAN 1, AD.KURT 1, ÜY.TEKELİOĞLU 1, K.AKKAYA 1, H.KOÇOĞLU 1, H.TEKÇE 2


ABANT İZZET BAYSAL ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD, BOLU 1
ABANT İZZET BAYSAL ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI, İÇ HASTALIKLARI AD, BOLU 2

Bilimsel bir çalışmanın değerli bir yazı olarak saygın bir dergide yayınlanmasına kadar geçen süreçde araştırmacılar pek çok bilişim aracını kullanmak ve internetden çokca yararlanmak durumundadırlar. Ülkemizde anestezi alanında bilimsel yayın üreten akademisyenlerin bilişim araçları ve teknolojik tercihlerini araştırmak maksadıyla bir anket çalışması tasarladık.

On sekiz adet çoklu işaretlenebilen ve son seçenekte açık uçlu cevap verilebilen anket sorusu hazırlandı ve 1- 4 mayıs 2013 tarihinde Abant’da gerçekleşmiş  olan “Abant  Anestezi Sempozyumuna” katılmış olan akademislerden ankete iştirak etmelerini talep edildi.

Anket sonuçlarımıza gore, anestezi alanında, araştırmacıların Pubmed’e ek olarak en sık tercih ettikleri veri sağlama aracı %85’le Google Akademik’dir. Tıbbi bilgilerin güncel tutulması maksadıyla, anestezistlerce takip edilen en yaygın site  %48 ile Medscape olurken, anestezi alanında faliyet gösteren akademisyenlerin ancak %12’si randomize klinik çalışmalarını  (www.clinicaltrials.gov) kayıt altına almaktadırlar. CONSORT (Consolidated Standards of Reporting Trials) listesini  doldurma ihtiyacı duyan akademisyenlerin oranı ise %28 olarak bulunmuştur.  Söz konusu akademisyenler çalışmalarında  %61 oranında CONSORT doldurmaktadırlar. Akademisyenler arası ortak dosyaların paylaşımı  için bulut kullanımı yaygın değildir ve ancak katılımcıların  %21’i Dropbox, %9’u Google Drive,kullanmaktadırlar. Akademik maksatla en çok tercih edilen internet tarayıcı %32,25 ile Google Chrome’dur. İngilizce dilinde düzeltme  talebi %21’le Scribendy, %12 ile Textcheck ve %8 ile Grammerly sitelerinden karşılanmaktadır.  Akademisyenlerin %49’u istatistik analiz ile ilgili ihtiyaçlarını kişisel ilişkileri ile uzmanına yaptırmayı tercih ettiklerini, %27’si kendisi yaptığını, %24’ü ise bu hizmeti satın aldığını belirtmiştir. Örneklem büyüklüğü analizi için en çok tercihedilen program SPSS sample power(%47) olurken, G*Power %19, NCSS PASS %9, Medcalc %8, cevapsızlar %17’de kalmıştır. Bir referans düzenleme programı kullanmayanlar %60, EndNote kullananlar %21 olarak bulunmuştur. İstatistik, ingilizce düzeltme veya makale bulmak gibi akademik amaçlarla harcama  yapan akademisyenlerin oranı %9 olup, kayıtlara geçen ortalama harcama 1287 tl/yıl dır. En çok harcama 6000tl/yıl olurken en az harcama 175 tl/yıl olarak belirtilmiştir.

Anketimizden çıkan sonuç, bilişim araçlarının ülkemizde akademik amaçlı kullanımının henüz yeterli düzeyde olmadığı, A sınıfı dergilerin bir çoğu tarafından randomize klinik çalışmalar için  ön şart olarak görülen kayıt sitelerinin dahi yeterince ilgi görmediğidir.

Bu amaçla eğitim ve tanıtım faliyetlerinin arttırılması gerektiği ve ilgili konularda uzmanlaşmış personelin araştırma yapılan kurumlarda profesyonel anlamda istihdam edilmesinin faydalı  olacağı kanaatindeyiz.