İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-20

ALT EKSTREMİTE CERRAHİSİNDE SEMENTASYON UYGULANAN VE UYGULANMAYAN VAKALARDA BÖLGESEL SEREBRAL OKSİJEN SATURASYONU ÖLÇÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

S.ÜNVER 1, RN.KURU 1, G.ÇAYIRLIDEMİR 2


ANKARA DR ABDURRAHMAN YURTASLAN ONKOLOJİ EAH 1
ANKARA SAMİ ULUS ÇOCUK HASTANESİ 2

 Kalça cerrahisinde sementasyon uygulanması hipoksi, hipotansiyon ve/veya bilinç kaybı ile karakterize kemik sement implantasyon sendromuna (KSİS) neden olabilir.  KSİS etyolojisi ve patofizyolojisi  anlaşılamamış olsa da olası mekanizmalardan en kabul göreni, embolinin neden olduğu mekanik ve mediatör aracılı klinik etkilerdir. Amacımız, sementleme uygulanan ve uygulanmayan kalça cerrahisi vakalarında, bölgesel serebral doku oksijen saturasyonu ölçümleri  (SvO2) ve bazal değere göre azalma yüzdelerini ( rSO2 )  near-infrared spectroscopy (NIRS) kullanılarak kaydedilmesi sonucunda, sementasyon uygulanmasının  beyin doku oksijenizasyonu üzerine etkilerinin sementasyon uygulanmayan grup ile karşılaştırılmasıdır. 

 Etik kurul izni ve hasta onayı alındıktan sonra kalça protezi yapılacak 36 hasta sementli ve sementsiz iki gruba ayrıldı. Hastaların alın bölgesine near infrared spektroskopi cihazının somasensörleri yerleştirildi, ilk alınan beyin bölgesel doku oksijen saturasyonları (SvO2) bazal değerler olarak kaydedildi ve operasyon süresince somasensör değerlerinin ilk alınan değere göre azalma  yüzdesine ( rSO2 )  bakıldı. %20’ den fazla azalmalar anlamlı kabul edildi. Operasyonun 30-60-90 ve 120. dakikalarındaki, tansiyon,  nabız , SpO2   değerleri ile SvO2, rSO2 değerleri ve süreleri ile ilaveten sementli gruplarda sementasyon sırasında, sementasyonun 1. 2. 5. ve 10 dakikalarındaki değerler kaydedildi. Postoperatif 1. ve 24. saat minimental testler, bir gün  önceki test sonuçları ile karşılaştırılarak beyin bölgesel oksijen saturasyonundaki düşmenin kognitif fonksiyonlara etkisi incelendi. 

  Sementli grupta beyin bölgesel doku oksijen saturasyonundaki düşme, sementsiz gruba göre anlamlı olarak fazla bulundu. rSO2 ‘de %20 den fazla azalma sementli gruptaki 12 hastada (%66.7) ve sementsiz 4 hastada (%22,2)  görüldü.Tansiyon değerlerinde, rSO2 ‘de %20 ‘den fazla azalma olduğu anda başlangıç değerine göre anlamlı düşme gözlendi. Gruplarda, SvO2  düşmesi ile tansiyon düşüşü eş zamanlıydı. Nabız ve  SpO2 için başlangıç ile rSO2  %20’den fazla  düşme olduğu değerleri arasındaki fark anlamlı bulunmadı. Preoperatif,  postoperatif 1. ve 24.saat  mini mental test değerleri arasında anlamlı farklılık olmadı. (p< 0,05)   

 Sementli ve sementsiz kalça artroplasisi  yapılan olgularda beyin bölgesel doku oksijen saturasyonunu takip ettiğimiz bu çalışmada sementasyonun doku oksijenizasyonunu bozduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunun sebebinin mikroemboliler mi, yoksa sementasyon sonrası oluşan hipotansiyon mu olduğunun anlaşılması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.