İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-3

KANSER VE KANSER DIŞI CERRAHILERIN PREOPERATIF DÖNEMDE HASTA ANKSIYETE SKORLARI ÜZERINE ETKILERI

KT.SARAÇOĞLU 1, D.DAL 1, OU.DOĞRU 1, M.ŞAHİN 1, Ö.BAYGIN 1, Ö.YACİ 2


MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PENDİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1
MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PENDİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ PSİKİYATRİ AD 2

 Bir metaanalizde kanser hastalarında anksiyete prevalansının %10.3 olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmadaki hipotezimiz kanser cerrahisi geçirecek olan hastalarda daha yüksek preoperatif anksiyete skorlarının saptanabileceğidir. Bununla birlikte anksiyete skorlarının hastalara ait faktörlerle olan korelasyonlarının da ortaya konulması amaçlanmıştır.


Etik kurul onamı ve hastaların yazılı onamlarını takiben, ASA 1-2, 18 yaşından büyük, elektif cerrahi geçirecek 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar kanser cerrahisi geçiren (Grup 1) ve kanser dışı cerrahi geçiren (Grup 2) olarak 2 ayrı gruba ayrıldılar. Tüm hastaların cerrahiden 1 gün önce anestezi viziti sırasında Amsterdam Preoperative Anxiety and Information Scale (APAIS) ve Spielberger State Trait Anxiety Inventory Test (STAI) ölçekleri kullanılarak preoperatif anksiyete skorları belirlendi. Anesteziyle ilgili anksiyete değerlendirmesi için Sum A (1. ve 2. sorular) ve cerrahiyle ilgili anksiyete değerlendirmesi için Sum S (4. ve 5. sorular) hesaplandı.


Hastaların demografik özellikleri anlamlı bir fark göstermedi. Kanser olan grupta gerek APAIS gerekse de STAI skorları kanser olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.001). Kanser cerrahisi geçiren grupta APAIS skoru ile hastaların daha önce geçirmiş olduğu operasyon sayısı arasında anlamlı negatif korelasyon mevcuttu (p<0.001). Kanser cerrahisi geçiren grupta APAIS skoru ile yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, medeni durum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon yoktu. Kanser dışı cerrahi geçiren grupta kadın hastalarda APAIS skoru erkek hastalardan anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.011). Kanser dışı cerrahi geçiren grupta eğitim seviyesi, medeni durumu, cerrahi girişim türüne göre APAIS skoru anlamlı farklılık göstermemiştir. Kanser ve kanser dışı cerrahi geçiren grupta STAI skoru ile yaş, cinsiyet, geçirilmiş operasyon sayısı, eğitim seviyesi, medeni durumu, cerrahi girişim türü arasında anlamlı bir korelasyon yoktu. Sum A ile Sum S arasında anlamlı bir istatistiksel fark bulunamamıştır.


Tartışma/Sonuç: Bu çalışmada kanser cerrahisi geçiren hastalarda gerek APAIS gerekse de STAI preoperatif anksiyete skorlarının diğer hastalardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Daha büyük vaka serilerine gerekmekle birlikte, kanser hastalarında preoperatif dönemde anksiyolitiklerin premedikasyon için kullanılabileceği kanısındayız.