İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-4

ÇOCUKLARDA OYUN HAMURU İLE OYNAMANIN PREMEDİKASYON ANKSİYETESİNE ETKİSİ

G.BUMİNAYDIN 1, J.ERGİL 1, R.POLAT 1, M.SAYIN 1, Ö.ODABAŞ 2, M.EKİCİ 2, S.YÜKSEL 3


DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EAH ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EAH ÜROLOJİ KLİNİĞİ 2
SERBEST 3

 

Anestezi indüksiyonu öncesindeki premedikasyon çocuklar için en stresli uygulamalardan biridir. Çocuklardaki premedikasyon anksiyetesinin yatıştırılmasında oyun oynama, çizgi film izletme gibi yaklaşımların da yararlı olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, preoperatif dönemde oyun hamuru ile oynayan ve oynamayan çocuklarda premedikasyon anksiyetesi düzeylerini karşılaştırmaktır.

 

Bu çalışmaya, ASA I, 2-7 yaş arasında değişen, elektif cerrahi uygulanacak 104 çocuk hasta dahil edildi. Çocuklar, oyun hamuru (OH) (n=52) ve kontrol (K) grubuna (n=52) randomize edildi. Preoperatif bekleme odasında ebeveynlerinin yanındaki 3 dakikalık bekleme süresinden sonra OH grubundaki çocuklara oyun hamuru verildi (K grubundaki çocuklara oyun hamuru verilmedi) ve üç dakika boyunca oynamalarına izin verildi.  Çocuklara, preoperatif bekleme odasına girer girmez (T0); odaya girdikten 6 dakika sonra (OH grubunda oyun hamuru ile oynandıktan hemen sonra), (T1); ve ikinci ölçümden 5 dakika sonra çocuklara oral yoldan 0.5 mg/kg midazolam verilirken (T2) olmak üzere üçer kez modifiye Yale Preoperatif Anksiyete Ölçeği (mYPAÖ) uygulandı.

 OH ve K grupları yaş (p=0.876), vücut ağırlığı (p=0.926) ve cinsiyet dağılımı (p=0.556) açısından benzerdi. İki grubun T0 zaman noktasındaki mYPAÖ puanları arasında anlamlı fark yoktu (p=0.876). Her grup için grup içi değerlendirmelerde, üç zaman noktasındaki mYPAÖ puanları anlamlı düzeyde farklıydı (iki karşılaştırma için p<0.001). OH grubunda, T1 ve T2'deki mYPAÖ puanları T0'daki puanlardan anlamlı düzeyde düşüktü (iki karşılaştırma için p<0.001); ve T1 ile T2 zaman noktasındaki mYPAÖ puanları benzerdi (p=0.103). K grubunda, T1'deki mYPAÖ puanları T0'daki puanlardan ve T2'deki mYPAÖ puanları T1'deki puanlardan anlamlı düzeyde yüksekti (iki karşılaştırma için p<0.001)

Çalışmamızda, oyun hamuru ile oynamanın premedikasyon anksiyetesini yatıştırdığı; oyun oynanmayan çocuklarda ise anksiyetenin premedikasyona kadar geçen sürede arttığı ve premedikasyon sırasında daha da şiddetlendiği gözlendi. Bu bağlamda, kullandığımız oyun girişiminin çocuklardaki premedikasyon anksiyetesinin azaltılmasında yararlı olduğu söylenebilir.