İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

S-30

AKCİĞER REZEKSİYONLARINDA KRİSTALLOİD VE KOLLOİDİN AKCİĞER DIŞI SIVI ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

S.KÜÇÜKGÖNCÜ 1, Z.SUNGURÜLKE 1, D.ALTUN 1, N.SİVRİKOZ 1, E.ÇAMCI 1, M.ŞENTÜRK 1, B.ÖZKAN 2


İTF ANESTEZİYOLOJİ AD 1
İTF GÖĞÜS CERRAHİSİ AD 2

 

Akciğer ameliyatları sırasında ve sonrasında, uygun olmayan sıvı tedavisi -akciğerde “üçüncü boşluk” olmaması nedeniyle- “damar dışı sıvı”nın artması nedeniyle akciğer işlevleri olumsuz olarak etkilenebilmektedir (1-2). Kristalloid ve kolloidlerin damar dışına çıkma oranlarının farklı olduğuna dair klasik bilgi olmakla beraber, bu durumun torakotomilerde klinik yansıması araştırılmamıştır. Randomize klinik olarak planlanan çalışmamızda hipotezimiz (H1), jelatin tipi kolloidlerin, kristalloidlere göre daha az miktarda damar dışına çıkacağı olarak belirlenmiştir.    

 Etik Kurul izni ve aydınlatılmış onamını takiben, torakotomi yapılacak 20 hasta iki grupta çalışmaya dahil edildi. İndüksiyon öncesi G1’e (n=10) 7ml/kg dengeli elektrolit solüsyonu, G2’ye (n=10) 7 ml/kg dengeli jelatin solusyonu verilmiş; operasyon sırasında ve sonrasında aynı solusyonlar 1-2ml/kg/saat + kayıpların karşılanması şeklinde uygulanmıştır. Hipotansiyon olursa her 2 grupta da 250 ml ek jelatin verilmesi, devam ederse v noradrenalin infüzyonu planlanmıştır. Sıvı izlemi tüm hastalarda “puls kontor analizi” (PICCO® sistemi) ile yapışmış, 8 ölçüm zamanında (ameliyat öncesi, sonrası, birinci, 6., 12., 24, 36. ve 48. saatler) tüm vital bulgular, olası ek kolloid gereksinimi ve klinik değişikliklerin yanı sıra PICCO® parametreleri de  kaydedilmiştir. İki grup, Student’s t, Fisher’s exact testleri ile karşılaştırılmış; p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir; denek sayısı EVLW değerine göre belirlenmiştir.

 

Demografik parametreler, vital bulgular ve laboratuar ölçümlerinde gruplar arasında anlamlı bir fark saptanamamıştır. PICCO® parametrelerinde ve EVLW/GEDV indeksinde de ameliyat öncesinden başlayarak postoperatif 48. saate kadar yapılan 8 ölçümde farklılık görülmemiştir (ör: 24. saat EVLW/GEDV değerleri: 0.41 ±0.11 vs 0.45 ±0.14). Hipotansiyon sıklığı ve bununla ilgili ek kolloid gereksinimi iki grupta benzer bulunmuştur.

 

Kristalloid ve jelatin solusyonları arasında damar dışı sıvı bakımından farklılık görülmemiştir. Her iki grupta da eşit miktarda sıvı kullanılmasına rağmen, GEDV ve EVLW/GEDV oranlarında da farklılık görülmemesi önemlidir. Akciğer rezeksiyonlarında bu iki solusyonun belirtilen miktarları arasında farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır.

Kaynaklar

1. Verheij J. Br J Anaesth 2006;96:21.

2.Hahn RH. Eur J Anaesth 2013;30:515.